Fransa’nın başkentliğini yapan Paris, dünyadaki en güzel ve romantik şehirlerden biri olarak kabul edilmektedir. Geçmişi MÖ 4 binlere kadar uzanan şehir; zaman içerisinde Roma İmparatorluğu, Frank, Galya ve İngiliz hakimiyetine girmiştir. Hayranlık uyandıran güzelliğiyle ‘’Aşıklar Şehri’’ olarak anılan, tarihi zenginliği ve kültürel dokusuyla öne çıkan, çarpıcı doğal güzellikleri ve etkileyici mimari yapılarıyla büyüleyen Paris’te gezilecek yerler ve yapılabilecek aktiviteler açısından pek çok seçenek bulunmaktadır. Yıl içerisinde başta Eyfel Kulesi olmak üzere popüler cazibe noktaları sayesinde milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen şehir, gezginlere benzersiz bir tatil deneyimi sunmaktadır.

1.     Eyfel Kulesi

Fransa’nın simge yapılarından biri olarak anılan Eyfel Kulesi, Paris’te yer almaktadır. Gustave Eiffel tarafından inşa edilen ve 1889 yılından bu yana varlığını koruyan tarihi yapı, dünya mirası kabul edilmektedir. Paris’teki en yüksek yapı olan Eyfel Kulesi mimari özellikleri ve sunduğu eşsiz şehir manzarasıyla turistlerin uğrak yerlerinden biri haline gelmiştir. Yıl içerisinde haftanın her günü ziyarete açık olan kule Paris’in yoğun ilgi gören cazibe noktalarından biridir. Eyfel Kulesi’nin yalnızca Bastille Günü’nde saat 14.00’de ziyarete kapandığı bilinmektedir.

2.     Louvre Müzesi

Louvre Müzesi, Paris’te 1793 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Dünyanın en çok ziyaret edilen ve emsalleri arasında en büyüğü olan Louvre Müzesi, zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. 35 bin kalıcı sergi ve 350 binden fazla eserin bulunduğu Louvre Müzesi’nde, Avrupa’nın en iyi resim ve heykelleri ile birlikte Asya, Roma, Mısır ve Yunanistan’dan da eserler sergilenmektedir. Müzenin yer aldığı yapının geçmişinin 1200’lü yıllara kadar dayandığı, o dönemde ise kale olarak kullanıldığı bilinmektedir. İçerisindeki eserler kadar mimari özellikleri ile de dikkat Louvre Müzesi, Paris’e giden turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

3.     Versay Sarayı

Versay Sarayı, 17. yüzyıl yapılarından biri olarak öne çıkmaktadır. Geçmişte Fransız kraliyet ailesinin ikametgahı ve hükümetin merkezi olarak kullanılan yapı, günümüzde müze olarak faaliyet göstermektedir. Fransa’da yaşayan pek çok sanatçının değerli eserleri sarayda sergilenmektedir. Sınırları içerisinde 2 binden fazla odanın, bahçelerin, özel bir hayvanat bahçesinin, Roma stilinde hamamların ve çeşmelerin bulunduğu Versay Sarayı; eserleri ve Fransa’nın geçmişine ışık tutan değerli bir yapı olmasının yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. Paris’e giden gezginlerin uğrak yerlerinden biri olan tarihi yapı, sezonlara göre açık olduğu saatler değişiklik göstermekle birlikte yıl boyunca kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.

4.     Notre Dame Katedrali

Paris’te Gotik mimarinin en başarılı örneklerinden biri olan ve Fransa’nın yanı sıra tüm dünyanın en ünlü kiliselerinden biri olan Notre Dame Katedrali, Meryem Ana’ya ithafen inşa edilmiştir. 1163 yılında yapımına başlanan tarihi yapının tamamlanması 170 yıl sürmüştür. Avrupa’daki ilk Gotik tarzdaki katedral olan Notre Dame, mimari özellikleri ve köklü tarihiyle öne çıkmaktadır. Turistler keyifle katedralini içini gezdikten sonra tepesine çıkarak Paris’in eşsiz manzarasını seyredebilme imkanı bulmaktadır.

5.     Sainte Şapeli

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Sainte Şapeli, Notre Dame Katedrali’nin yanında yer almaktadır. 1242-1247 yılları arasında inşa edilen tarihi yapı Orta Çağ dönemini yansıtan bir mimari eserdir. Saint Şapeli’nde en çok, gül pencereleri ismiyle bilinen ve İncil’den bazı sahnelerin betimlendiği vitraylar dikkat çekmektedir. Geçmişte, savaş döneminde ve Fransız İhtilali sırasında zarar görmesine rağmen, yapılan başarılı restorasyonlarla değişikliğe uğramadan günümüze kadar varlığını koruyan şapel, mimari detaylarıyla görenleri büyülemektedir.

6.     Lüksemburg Bahçesi

Lüksemburg Bahçesi, Paris’te Rönesans döneminin bahçe düzenleme stilini başarılı bir şekilde yansıtmaktadır. 1611 yılında Marie de Medici tarafından kurulan parkta; Fransa kraliçelerine, sanatçılara, azizelere ve mitolojik figürlere adandığı bilinen 100’ün üzerinde anıt, heykel ve çeşme bulunmaktadır. Lüksemburg Bahçesi, Paris’te sakin ve huzurlu bir atmosferde vakit geçirmek isteyen turistler için en ideal yerlerden biridir.

7.     Paris Disneyland

Avrupa’nın en büyük eğlence merkezlerinden biri olan Paris Disneyland, her yaşa hitap eden aktivite imkanlarıyla ziyaretçilerini memnun eden cazibe noktalarından biridir. Sınırları içerisinde iki parkın, otellerin, yemek, dinlenme ve eğlenme alanlarının bulunduğu Disneyland, ailelerin çocuklarıyla birlikte keyifli anlar yaşayabileceği bir yerdir.

Editör: Muhammet