Zonguldak'a bağlı Kandilli (Armutçuk) beldesinde TTK'ya ait kömür ocağında 7 Mart 1983'de büyük bir grizu patlaması yaşandı. Sarsıntının şiddetinden  Zonguldak'ta pek çok kişi deprem olduğunu sandı. Patlama sırasında ocakta bulunan 406 işçiden 102'si hayatını kaybetti. Yapılan ilk açıklamalarda patlama "Kaçınılmaz iş kazası" olarak tanımlandı.

Yaralı halde bulundu ekipler tarafından tedavi altın alındı Yaralı halde bulundu ekipler tarafından tedavi altın alındı

Patlamadan sağ kurtulanlar, ocağın içinin parçalanmış cesetlerle dolu olduğunu anlattılar. Patlamadan sonra yapılan ilk açıklamada, olayın kaçınılmaz bir iş kazası olduğu vurgulandı. Ancak daha sonra bilirkişilerin yaptığı incelemelerden sonra yayınlanan rapor, bunun tam aksini söylüyordu.

Kandilli'de yaşanan bir kaza değil, aksine bariz bir cinayetti, bir toplu katliamdı. Zaten son derece eski teknolojiyle üretim yapan kömür ocağının havalandırma sistemi tümüyle ters kurulmuştu, yani içeride biriken grizu gazını tahliye etmesi bir yana dursun, işçilerin soluduğu kirli havayı bile dışarı atmıyordu. Bilirkişiye göre kusur %100 işletmeye aitti.

Kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle başta güvenlik olmak üzere maliyetleri düşük tutma gayreti, bu toplu katliamla sonuçlanmıştı. Ancak ilerleyen yıllar bize ne devletin, ne de işverenlerin bu faciadan ders almadıklarını, daha doğrusu, işçilerin yaşamlarını zerre kadar olsun umursamadıklarını ortaya koyuyor. (Zonguldak Nostalji)

WhatsApp-Image-2023-09-14-at-11.47.21-gigapixel-standard-scale-4_00x

Sayıştay Uyardı! Yetkililer göz ardı mı etti? Makale: Sayıştay Uyardı! Yetkililer göz ardı mı etti?

Göçükten acı haber geldi! Göçükten acı haber geldi!

Şehit madenci köyünde toprağa verilecek! Şehit madenci köyünde toprağa verilecek!

Editör: Murat Barutçu