Makam aracını değil şahsi aracını kullanacak Makam aracını değil şahsi aracını kullanacak

Alaplı ilçesinin Kasımlı köyünde yaşayan lise mezunu 30 yaşındaki Çağlayan, genç yaşta çocukluk hayali olan arıcılık mesleğini yapmak için babasından işi devraldı.

Ailesinin de desteğiyle 30 kovanla andemik türlerin zengin olduğu Suludere Bal Ormanları’nda organik kestane balı üreten Çağlayan, zamanla kovan sayısını artırdı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği hibe desteğine de başvuran Çağlayan, bu kapsamda 40 arısız kovan ve güneş paneli desteği almaya hak kazandı.

Böylelikle kovan sayısını 300’e çıkaran Çağlayan, arıcılıkta hedef büyülttü.

- “Hedefimiz kovan sayısını artırmak”

Arıların periyodik bakımlarını yapan Rıza Çağlayan, 25 yıldır arıcılık yapan babası sayesinde işi öğrendiğini, öğrendiği tecrübeyle kovan sayısını artırdığını belirtti.

300 kovanla üretim yapmaya devam ettiklerini aktaran Çağlayan, devletten 40 kovan ve güneş paneli yardımı aldığını anlattı.

Genç arıcı Çağlayan, “Hedefimiz, 400 veya 500 kovana ulaşmak. Arıların ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki tür bakımı bulunuyor. İlkbahardaki bakımı kovan temizliği, ilaçlama ve besleme şeklinde yapılıyor. Bu şekilde arıyı tamamen bala hazırlamış oluyoruz. Sonbahara doğru da yiyeceklerini kontrol ediyoruz.” diye konuştu.

- “Elde edilen ürün mevsimine göre değişiyor”

Hasat zamanı elde edilen ürünün mevsime göre değişiklik gösterdiğini dile getiren Çağlayan, “Çiçeklerin tam verimli zamanında yağmur yağabiliyor, bu şekilde olumsuzluklar olabiliyor. Arılardan her sene farklı tonlarda kestane balı alabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çevre il ve ilçelerde dağıtım yaptıklarına da vurgu yapan Çağlayan, “Çok zevkli ve huzur verici bir iş. Arılarla uğraştığımda kendimi çok huzurlu ve zinde hissediyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Haber – Ersen Berk ÇELİK

WhatsApp-Image-2023-05-09-at-18.31.31-(1)

WhatsApp-Image-2023-05-09-at-18.31.31-(2)

'Katil' gal arısı Zonguldak'ta! 'Katil' gal arısı Zonguldak'ta!

26 şüpheli adliyeye çıkarıldı 26 şüpheli adliyeye çıkarıldı

Ne eşi ne ne de kardeşi bakın kim çıktı Ne eşi ne ne de kardeşi bakın kim çıktı

Tuvalette bulunmuştu, hayatını kaybetti! Tuvalette bulunmuştu, hayatını kaybetti!

Editör: Murat Barutçu