Batı Karadeniz'in Efes’i olarak anılan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde bulunan antik tiyatrodaki kazılar Düzce Belediyesi’nin işçi ve malzeme desteği ile yeniden başladı. 4 yıldır devam eden kazılarda toprak altında kalan kısmın yüzde 85’i ortaya çıkarılırken, önemli bulgulara da rastlandı. Apollon heykelinin başı, Medusa başı ve Büyük İskender başı gibi tarihi kalıntılar ile “Dionysos Kült Mekanı”nı yansıtan aslanlı mozaik bulundu.

Belediyesi Başkan Yardımcısı Okan Kaltu, “Belediye olarak buraya çok önem gösteriyoruz. Burası Düzce’nin bütün tarihinin başlangıç noktası. 2020 yılından beri Düzce Belediyesi’nin katkıları ile kazılar devam ediyor. Antik tiyatronun yüzde 85’inden fazlasının kazısı bitmiş durumda. Havaların düzelmesi ile beraber belediye başkanımızın talimatları ile ekibimiz tekrar kazılara başladı. Kazılar hızlı bir şekilde ilerliyor. Havalar müsait oldukça yağış olmadığı sürece devam edecek” dedi.

Kazıların akabinde antik tiyatronun restore edileceğini ifade eden Kaltu, bu konuda Başkan Dr. Faruk Özlü’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. Konuralp’in tanıtımı noktasında da çalışmalar yürüttüklerini anlatan Başkan Yardımcısı Kaltu, çıkan eserlerin sergileneceği yeni bir müze binası kazandırmak üzere proje hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.

“İnsanlar artık buraya gelmeye başladı” diyen Kaltu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası Türkiye’de beşinci büyük kazı. O yüzden de buraya çok önem gösteriyoruz. Çok önemli eserlere de rastladık. Medusa kabartması, Apollon heykeli, Büyük İskender portre başı ve Aslanlı Mozaik gibi önemli eserler ortaya çıkarıldı. Bunların duyulması ile Konuralp’e ilgi de artmaya başladı. Bu talebi karşılamak için bir yatırımcı otel inşaatına başladı. Otel de mimari olarak burayı yansıtıyor” dedi.

Prusias Ad Hypium Antik Tiyatrosu’nun haftanın 7 günü ziyarete açık olduğunu ifade eden Kaltu, ziyaretçilerin rehber eşliğinde bölgenin tarihi hakkında bilgi edinebileceklerini de kaydetti.

A W210020 02

Düzce'de DEAŞ operasyonu: 11 kişi tutuklandı Düzce'de DEAŞ operasyonu: 11 kişi tutuklandı

A W210020 03

A W210020 04

Kaynak: İHA