CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Amasra faciasındaki soruşturma skandalını Adalet Bakanı’na sordu.

onguldak Milletvekili Avukat Ünal Demirtaş, TTK Genel Müdürü ve Müesseselerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş ile ilgili dosyaların ayrılması ile ilgili olarak da; “Bu iki kişiyi kazanın meydana gelmesinden sorumlu tutan bilirkişi ön raporu var. Ayrıca Kozlu maden faciası ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin, “etkili cezai soruşturma yapılmaması” na ilişkin kararı var” dedi.

TTK YÖNETİCİLERİ YÜZLERCE YILLA YARGILANABİLECEK DURUMDA

Bilirkişi Ön Raporu’ndaki "Kaza ve Kusur Durumu Çizelgesi"ne göre; Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu "Havalandırma, Metan Drenajı ve Teknik Personel Sayısındaki Eksiklik" olmak üzere 3 maddeden, Müesseselerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş ise "Havalandırma ve Metan Drenajı" olma üzere 2 maddeden kusurlu bulunmasına rağmen bu kişilerin dosyalarının ayrılmasını değerlendiren Ünal Demirtaş; “ Bu durum TTK yöneticilerinin  yargı yoluyla korunduğunu gösteriyor. Olası kastla 42 kişinin hayatını kaybettiği bu elim olaydan, bu kişileri dosyalarını ayırmak suretiyle sıyırmak ve görevi kötüye kullanma gibi para cezasına çevrilebilecek basit bir suça döndürmek kabul edilebilir değildir. Bu kişiler diğerleri gibi yüzlerce yılla yargılanabilecek durumdalardır” dedi.

CHP’li Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemi ile verdiği soru önergesinde şunları ifade etti;

“TTK yönetimi, yargı süreci dışında bırakılmak isteniyor. Anayasa ihlal ediliyor.Bilirkişi ön raporu çok açık. 14 Ekim 2023 tarihinden Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Amasra Müessesi’nde maden faciası yaşanmış ve bu facia sonucunda 42 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili olarak, 31.10.2022 tarihinde, 3 maden mühendisi,1 jeoloji mühendisi, 1 jeofizik mühendisi, 1 elektrik mühendisi ve 1 makine mühendisinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından inceleme yapılmış ve bir  "Bilirkişi Ön Raporu" hazırlanmıştır. Sorumluların yakasına böyle mi yapışıyorsunuz.  Yargı eliyle korunuyorlar mı? 42 Madencimizin yaşamını yitirdiği Amasra faciasında ceza soruşturmasının Ülkemizin imza attığı uluslararası mevzuata, Anayasaya, Türk Ceza Kanununa, Ceza Muhakemeleri kanununa ve ilgili mevzuata uygun bir şekilde “Yaşam hakkı kapsamında devletin sahip olduğu etkili soruşturma yükümlülüğü, sorumluların belirlenmesini ve gerekiyorsa cezalandırılmasını sağlayabilecek bir ceza soruşturması yürütülmesi” için Bakanlığınızca ne gibi işlemler yapılmış ve tedbirler alınmıştır?” (Haber Merkezi)

Editör: Seçkin