Karadeniz Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Mercan, müzelerin tarihteki önemine değinerek, tarihi eserlerin korunması gerektiğini vurguladı.

Denizde bulunan cesedin kimliği belli oldu Denizde bulunan cesedin kimliği belli oldu

Mercan’ın yaptığı açıklama şu şekilde:

Müze ve Müzeciliğin kökeninde meraktan doğan bir biriktirme alışkanlığı vardır. Bu bakımdan müzeciliğin başlangıç tarihi olarak kesin bir tarih söylemek mümkün değildir.  Bu yıl Uluslararası Müzecilik Konseyi ( ICOM ) tarafından ‘ Müzeler Sürdürülebilir ve Refah’ konusu belirlenmiştir. Her yıl Müzeler Gününde bir konu üzerinde yoğunlaşılarak müzelerin, tarihi eserlerin önemi anlatılmak istenmektedir.  Tarihi eserler bir ülkenin veya bir ilin kimliğidir. Kimliğimize ne kadar sahip çıkarsak dünya ülkeleri arasında o kadar itibarımız artar. Ne yazık ki ülkemizde tarihi eser bilinci geç oluşmuş ve geçmiş dönemlerde birçok tarihi eserimiz yurt dışına kaçırılmıştır. Bugün yurt dışına kaçırılan Truva Hazineleri, Elmalı Definesi, Bergama Zeus Sunağı gibi dünyaca tanınan eserlerimiz ülkemizde olsaydı veya tahrip edilen tarihi yerlerimiz sağlam olarak günümüze kadar gelseydi o zaman ülkemiz kültür turizmi açısından çok daha iyi bir durumda olacak ve ekonomiye katkısı da o denli yüksek olacaktı.

 Tarihi eserlerimiz, tarihi yerlerimiz, binalarımızı, sadece ekonomiye katkısı ve turizm açısından düşünmek yanlış olur. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi; ‘Geçmişini bilmeyen milletler geleceğini kuramazlar’. Bu açıdan bakıldığında geçmişimizin yer aldığı müzeleri, tarihi eserlerimizi, tarihi binalarımızı, örenyerlerimizi korumalı ve sahip çıkmalıyız.  Tarihi eserlerimize ve tarihimize sahip çıkmak sonuç olarak bir bilinç olayı olup bunun yolu da eğitimden geçmektedir. Bu sebeple ilköğretimden başlayarak müfredata tarihi eserler ve müzecilik ile ilgili derslerin de konması gerekmektedir.” (Haber Merkezi)

WhatsApp-Image-2023-05-17-at-11.29.47

WhatsApp-Image-2023-05-17-at-11.29.56

WhatsApp-Image-2023-05-17-at-11.29.46

WhatsApp-Image-2023-05-17-at-11.29.47-(1)

WhatsApp-Image-2023-05-17-at-11.29.47-(2)

Çaycuma Kent Konseyi Kadın Meclisi çocukların yüzünü güldürdü Çaycuma Kent Konseyi Kadın Meclisi çocukların yüzünü güldürdü
Grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci dualarla anıldı Grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci dualarla anıldı
Meteoroloji’den 17 il için ‘sarı kodlu’ uyarı! Meteoroloji’den 17 il için ‘sarı kodlu’ uyarı!
Dansları ile gündem olmuştu, çağrıda bulundu Dansları ile gündem olmuştu, çağrıda bulundu

Editör: Murat Barutçu