Hatay'da 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar gören ve kentin tarihî hafızasında önemli bir yere sahip olan 98 yıllık valilik binası yeniden hizmete açıldı. Hatay'ın Türkiye'ye katılma kararının alındığı tarihî yapı, özgün taşları ve mimari özellikleri korunarak yeniden inşa edildi. Cumhuriyet'in 103'üncü yıl dönümünde kapılarını yeniden açan binadaki saatin ise deprem anını unutturmamak amacıyla 04.17'de sabitlendiği açıklandı.

DEPREMDE AĞIR HASAR ALAN TARİHİ BİNA YENİDEN AÇILDI

Hatay'ın tarihine tanıklık eden valilik binası, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sırasında büyük ölçüde zarar gördü.

Bir bölümü çöken ve ağır hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelen tarihî yapı için depremlerin ardından yeniden inşa çalışmaları başlatıldı.

Binanın tarihî dokusunun korunmasına öncelik verilen çalışmalar sonucunda 98 yıllık yapı, Cumhuriyet Bayramı'nın 103'üncü yıl dönümünde yeniden hizmete alındı.

HATAY'IN TÜRKİYE'YE KATILMA KARARI BU BİNADA ALINMIŞTI

Tarihî valilik binası, yalnızca mimarisiyle değil, Hatay'ın siyasi geçmişindeki yeriyle de önem taşıyor.

Kapadokya'daki çöken peribacası havadan görüntülendi
Kapadokya'daki çöken peribacası havadan görüntülendi
İçeriği Görüntüle

Hatay Devleti Millet Meclisi'nin 40 milletvekili, Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne katılması yönündeki kararı bu binada oy birliğiyle kabul etmişti.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yapının yeniden hizmete alınmasının hem millî irade hem de kentin tarihî kimliği açısından büyük anlam taşıdığını vurguladı.

ENKAZDAN ÇIKARILAN TARİHİ TAŞLAR TEK TEK KORUNDU

Deprem sonrasında başlatılan çalışmalarda binanın enkazında bulunan özgün taşlar ve mimari parçalar dikkatle ayrıştırıldı.

Tarihî değere sahip yapı elemanları koruma altına alınırken, binanın yeniden inşasında eski mimari özellikleri esas alındı.

Vali Mustafa Masatlı, günümüzün mühendislik ve mimarlık imkânlarından yararlanılarak yapının tarihî kimliğine bağlı kalındığını söyledi.

Masatlı, "Geçmişin izlerini taşıyan her bir taşı ve mimari ayrıntıyı koruma hassasiyetiyle tarihi valilik binamızı aslına sadık kalarak yeniden inşa ettik" dedi.

TARİHİ BİNADAKİ SAAT 04.17'DE SABİTLENDİ

Yeniden hizmete açılan Hatay Valiliği binasında dikkat çeken en önemli ayrıntılardan biri saat oldu.

Binadaki saatin, 6 Şubat depremlerinin meydana geldiği 04.17'yi gösterecek şekilde sabitlendiği açıklandı.

Vali Masatlı, bu tercihin depremde yaşanan acıların ve sonrasında verilen mücadelenin unutulmaması amacıyla yapıldığını belirtti.

Masatlı, "04.17, 6 Şubat asrın felaketiyle birlikte Hatay'ımızda hayatın durduğu, aynı zamanda yeniden başladığı; yeni bir doğuşun ve şahlanışın saatidir" ifadelerini kullandı.

"BU SAATİ HEP BÖYLE GÖRECEĞİZ"

Tarihî binanın açılışında konuşan Vali Mustafa Masatlı, saatin 04.17'de kalmasının geçmişi hatırlatacağını söyledi.

Masatlı, "O bakımdan bu saati hep böyle göreceğiz ve unutmayacağız. Geçmişimizi de unutmayacağız" diyerek depremin izlerinin hafızalarda korunacağını vurguladı.

Cumhuriyet'in 103'üncü yılında yeniden açılan tarihî valilik binasını Hatay'ın yeniden ayağa kalkışının simgelerinden biri olarak nitelendiren Masatlı, yapının kente ve millete hayırlı olmasını diledi.

Kaynak: İHA