Samsun’un İlkadım ilçesinde esnaflık yapan 68 yaşındaki Yakup Kunt, babasından devraldığı bakkalda yıllardır değişmeyen düzeni ve antika cihazlarıyla dikkat çekiyor.
Süpermarketlerin yaygınlaşmasıyla geleneksel bakkalcılık giderek azalırken Kunt, dükkânında hesap işlemleri için kollu ve çevirmeli mekanik hesap makinesi, tartı işlemleri için mekanik terazi, ürün kesmek için ise eski tip kesme makinesi kullanıyor.
“Bu bakkal sayesinde 3 çocuk üniversite okudu”
Bakkalcılığı severek yaptığını belirten Kunt, ailesinin yaklaşık 70 yıldır bu işi sürdürdüğünü söyledi.
Kunt, “Bakkalcılık yaparak 3 çocuk üniversite okuttum. İşimizi düzgün yaparak bir şeyler kazandık ki bu kadar çocuğu okuttuk” dedi.
Çocuklarının bakkalcılık mesleğini tercih etmediğini ifade eden Kunt, kendisinden sonra bu düzeni sürdürecek kimsenin olmadığını söyledi.
Mekanik terazi 1960’tan beri kullanılıyor
Dükkândaki cihazların vatandaşların ilgisini çektiğini belirten Kunt, mekanik terazinin babası tarafından 1960 yılında alındığını ve o tarihten bu yana kullanılmaya devam ettiğini anlattı.
Kunt, cihazların elektrik, akü ya da başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan çalıştığını söyledi.
Hesap makinesi bir dönem çok kıymetliydi
Mekanik hesap makinesinin geçmişte büyük değer taşıdığını anlatan Kunt, babasına bu cihazı aldırmak için ısrar ettiğini belirtti.
O dönem çevrede çok az esnafta hesap makinesi bulunduğunu söyleyen Kunt, diğer esnafın akşamları cihazı ödünç alarak hesaplarını yaptığını ifade etti.
“Bir kamyonetin dörtte biri kadar para ödedik”
Kunt, mekanik hesap makinesini almak için dönemine göre çok yüksek bir bedel ödediklerini anlatarak, fiyatın yaklaşık bir kamyonetin dörtte birine denk geldiğini söyledi.
Bugün cihazı görenlerin şaşırdığını belirten Kunt, bazı müşterilerin hesap makinesinin çalışmasını telefonlarıyla kaydedip sosyal medyada paylaştığını dile getirdi.
Sağlığı el verdiği sürece bakkalcılığa devam edeceğini söyleyen Kunt, büyük marketlere rağmen kendi müşteri kitlesinin işini sürdürmesine yettiğini ifade etti.





