CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 2022 yılını değerlendirdiği ve 2023 yılına dair dileklerini paylaştığı yazılı bir basın açıklaması yaptı.

CHP’li Demirtaş; “2022 yılı, ülkemizde ekonomik krizin derinleşip büyüdüğü, toplumun dar gelirli vatandaşlarının, işçinin, memurun, esnafın, üreticinin, emeklinin sorunlarının katlanarak arttığı, basiretsiz yönetim ve ihmal nedeniyle 42 madencimizi toprağa verdiğimiz zor bir yıl oldu. 2022 yılında da, hem Zonguldaklıların hem de bütün vatandaşlarımızın yaşadığı her sorun bizim de öncelikli gündemimiz oldu” dedi.

Ünal Demirtaş, mesajında 2023 yılının umudun ve değişimin yılı olduğuna vurgu yaparak, “2023 yeni başlangıçların yılı olacaktır, iktidar değişecek, Millet İttifakı'nın adayı 13. Cumhurbaşkanı olacak, Türkiye’de büyük bir değişim yaşanacaktır. Tek adam rejiminin Türkiye’ye verdiği büyük zarar, 2023'te hem parlamentoda millet ittifakının çoğunluğu elde etmesi hem de özgürlükçü, halktan, adaletten, eşitlikten, hukuktan, demokrasiden yana bir Cumhurbaşkanının göreve başlamasıyla giderilecektir. Güçlendirilmiş parlamenter rejim hayata geçecek, ekonomide yapısal büyük değişiklikler yaşanacak, dış borçla çevrilen değil katma değeri yüksek ürünler üreten, dünya ile rekabet eden bir Türkiye için ciddi adımlar atılacaktır. Milli gelir artacak, hakça paylaşım yapılacaktır. 2023 yılındaki değişim ile Türkiye sadece krizden çıkmayacak, bir daha böyle ekonomik buhranların da yaşanmasının önüne geçilecektir. Türkiye, Avrupa Birliği standartlarına hızla yükselecek, ülkeye adalet gelecektir. Daha iyi bir yaşam için bilimin ışığında akılcı yöntemlerle ve bağımsız kurumlarla krizlerin yaşanmadığı bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

İkinci Yüzyıl Vizyonuna da dikkat çeken CHP’li Vekil; İkinci Yüzyıl Vizyonu ile vatandaşların refaha ulaşacağını söyleyerek; “Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken, uluslararası rekabet gücünü arttırıp, güvenceli ve nitelikli istihdam ile verimliliği sağlayacağız. Güçlü sosyal devlet, gelir ve fırsat eşitliği, artan milli gelir ile emeğe, üretime değer veren, bilimi esas alan, hak temelli, çağı yakalayan vizyon ile toplumun tüm kesimleri birlikte zenginleşecektir. 2023 yılı işte bu değişimlerin yaşanacağı umudun arttığı bir yıl olacaktır” ifadelerine yer verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları da belirtti;

AMASRA FACİASI, SÖZÜN BİTTİĞİ YERDİ

14 Ekim 2022 tarihinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Amasra Müessesi’nde meydana gelen maden faciasında 42 madencimizi kaybettik. Bu facia elbette ki ilk değildi. Yıllardır yaptığımız uyarılar önemsenmediği için maalesef Amasra faciası yaşandı. Tüm Türkiye’yi, yasa boğan bu kaza da tıpkı diğerleri gibi öngörülebilir ve önlenebilir nitelikteydi. Ancak yönetim zafiyeti ve ihmaller nedeniyle Amasra faciasının önüne geçilemedi. Oysa TTK, aslında hem Zonguldak'ın hem de Türkiye'nin güzide kuruluşlarından birisidir ve yüz yetmiş yıllık madencilik birikimine, donanımına, tecrübesine sahip olan bir stratejik bir kurumdur. Ancak son 20 yılda Kurum, gelişeceğine sürekli gerilemiştir. Norm kadrolu işçi sayısı 14 bin 500'lerden 7 binlere, üretim de 3 milyon tondan 1 milyon tonun altına gerilemiştir. İşçi açıkları, iş güvenliğini tehdit eden en önemli unsurdur. Bunu defalarca söylememize rağmen TTK’nın işçi açıkları bilerek, kasten kapatılmamış ve kurum liyakatsiz, beceriksiz kadroların elinde çürümeye terk edilmiştir.

Ülkemizde her maden faciasından sonra “Sorumluların cezalandırılacağı” ifade edilmiş ancak şimdiye kadar sorumlular ceza almamış aksine terfilerle ödüllendirilmiştir. Üstelik hala TTK’nın işçi açıkları hala daha kapatılmamakta, uyarılarımız dikkate alınmamaktadır. Bizler Amasra faciasındaki gerçek sorumluların cezalandırılması ve alnın akıyla ekmek parası için dünyanın en zor ve riskli işini yapan madencilerimizin, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinden taviz verilmeden çalışabilecekleri koşulları sağlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Amasra Maden Faciası’nın Araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda sorularımızı sormaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımız temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Isınmak lüks oldu. Odun-kömür fiyatları cep yakıyor. 2022 yılında işsizlik arttı, asgari ücret sefalet ücreti oldu, sendikal özgürlükler kısıtlandı. En düşük emekli maaşı, asgari ücret kadar olmalı. Ülke iflasın eşiğinde. Sağlık çalışanlarının sorunları çözülmedi. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri de yargının bağımsız ve tarafsız olmamasıdır. Yargı sistemimiz Avrupa Birliği ilerleme raporlarında ve dünyanın saygın ve ciddi hukuk kurumlarında da ağır şekilde eleştirilmektedir. Filyos Projesi amacı dışına çıkarıldı. Sel felaketlerinden ders alınmadı. Zonguldak’lı besicilerle süt üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdık. Kdz. Ereğli Sanayi esnafı maliyet artışı nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

ZONGULDAK’IN TARİHİ, KÜLTÜREL VE ENDÜSTRİYEL MİRASI TBMM GÜNDEMİNDE

2022 yılında Zonguldak ve ilçelerinin tarihi kültürel ve endüstriyel mirasına sahip çıkılması ve bu doğrultuda adımların atılması için çaba sarf ettik.

Bir endüstri kenti olarak tanımlanan Zonguldak’ta korunmuş, incelenmiş, belgelenmiş, yorumlanmış “endüstri mirası” niteliğindeki yapılardan biri de 1953 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları tarafından işletmeye açılan Kdz. Ereğli-Armutçuk demir yolu hattıdır. 15 kilometre uzunluğunda olan bu hat, maden çalışanlarının ulaşımını ve kömürün iletimini sağlamak amacıyla kurulmuş ve 2009 yılına kadar kullanılmıştır. Bu hata bağlı olarak yapılan, lojman, büro, yolcu salonu gibi bölümleri, 2009 yılından sonra maalesef yıkılmış ancak buharla çalışacak lokomotifler için yapılan “Kdz. Ereğli Lokomotif Bakım ve Onarım İşliği”, koruma kararı olması sonucunda bugüne kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Bu işliğin “Endüstriyel Miras” olarak Kdz.Ereğli’ye kazandırılması gerekmektedir.

Bunun yanında Şükrü Usman Sokak'taki Fransız Evleri ile dışında da, Zonguldak'ın diğer mahallerinde 1890'lardan bugüne kalan yapılar da tarihi ve kültürel miras niteliğindedir. Bu tarihi yapılar, Zonguldak'ın tarihini, kültürel ve sosyal hayatını yansıtan ve korunması gereken kültür varlıklarıdır. Zonguldak'ın taş kömürüne ait geçmişini yansıtabilecek nitelikte olan bu kültür varlıklarının, restorasyon ve iyileştirme çalışmalarının şimdiye kadar yapılmamış olması ve bu yapıların bölgenin turizmine katkı sunacak şekilde planlanmamış olması çok büyük bir eksikliktir. Bu nedenle öncelikle vatandaşlarımızın can güvenliği açısından başta Fransız Evleri olmak üzere Zonguldak'ın diğer mahallerinde de, 1890'lardan bugüne kalan yapıların, acilen restorasyon, bakım ve onarım işlerine başlanmalı, ardından, bu yapıların, Zonguldak'ın turizm potansiyelini yükseltecek, kentin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak ve geleceğe de aktarılacak hale dönüştürülmesi gerekmektedir. Her iki konu da gereken adımların atılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına soru önergesi verdik” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi