Zonguldak Haber- Balıkçıların "vira bismillah" denilerek olta atıp, tezgâhları doldurduğu balık avında son güne gelindi. Su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, sürdürülebilir avcılığın temin edilmesi ve balık popülasyonunun korunması için her yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen av yasağı uygulaması yarın itibariyle başlıyor.

Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, 2022-2023 balıkçılık sezonunu değerlendirdi. Kayhan, bu sezon denizlerin kirli olmasından ve endüstriyel balıkçılığın gelişiminden dolayı kötü bir sezon geçirdiklerini söyledi.

“BU DURUMDA BALIKÇILIĞI BİTİRDİ”

Başkan Kayhan,  “Endüstriyel balıkçılık açısından çok iyi bir sezon geçti ancak kıyı balıkçılığı açısından iyi bir sezon geçmedi. Zonguldak’ın yüzde 70’i kıyı balıkçısı olduğu için küçük balıkçılar açısından iyi bir sezon geçmedi. Ama umudumuz 1 Eylül’de. Bu sene vatandaşımız hamsi yiyemedi. Aşırı avcılık vardı. Aşırı avcılık olduğu sürece vatandaşımıza bu balıkçılık yansımadı. Balıkların yüzde 70’i fabrikalara kültür balıkçılığı açısından gitti. Kültür balıklarına yem yapıldı. 3 kilogram hamsiden 1 kilogram kültür balığı yemi çıkıyor. Hamsi biyolojik gelişimini de sağlayamadığı için bu durumda balıkçılığı bitirdi.” dedi.

“UMUDUMUZ 1 EYLÜL 2023’E KALDI”

Denizin kirli olmasının da sezonu kötü olarak etkilediğini söyleyen Kayhan, “Aşırı derece deniz kirliliği de bu balıkların depoda olmaması konusunda bir etken. Balıkçılarımız hep ağlarını temizliyor. Denize ağ atılıyor, denizden balık yerine çöp çıkıyor. Umudumuz 1 Eylül 2023’e kaldı.” Şeklinde konuştu.

Zonguldak’ın geçmişi Kıpçak Türkmeni Zonguldak’ın geçmişi Kıpçak Türkmeni

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

AW839946_01

Editör: Murat Barutçu