Türkiye Cumhuriyeti’nin 96’ıncı kuruluş yıldönü     müne geldiğimiz bu süreçte Suriye maalesef şu anda      kaynayan bir kazan görünümünde.

Bu Suriye denilen yer neresidir?Şeklindeki soruya ya    nıt ise;Tarihte ilk yazılı anlaşmanın (Kadeş Anlaşma sı) topraklardır. Geçmişte taa 7'nci yüzyıla dayanan Oğuz akınları...

Henüz 878 yılında bölgeye hâkim olan Müslüman bir Türk devleti Ahmet Bin Tolun ve Tolunoğulları...

10 ve 11'inci yüzyıllarda devam eden yoğun Türk göçleri...

Türk mezarlıkları ile Türk tapusu tescillenen bir coğrafya...

Süleyman Şah ile Suriye'nin bağrına vurulan bir Türk mührü...

1078 yılından itibaren kurulan Suriye Selçuklu Devleti ile devam ettirilen Türk hâkimiyeti...

Daha sonra başka bir Türk devleti olan Memlûklüler yolu ile korunan Türk tapusu...

Ve 1260'tan itibaren bir Türk devletinin başkenti olan kadim Şam şehri...

Son sınırları Gertrude Bell ve Lawrence gibi ünlü İngiliz casusları tarafından cetvelle çizilen yapay bir devlet!

Şimdi ise şeytan üçgeninin tam ortasındaki bahtsız bir ülke!

Evet işte bu kadim topraklar bugünün kaynayan kazanı Suriye!

                         *       *        *

Suriye'nin kuzeyi dağlık ve yer yer ormanlık iç kısım larında ise çöl şartları etkilidir.Suriye'nin güneydoğu sunda Suriye Çölü yer alır.Suriye topraklarının üçte ikisi çöllerle kaplıdır.Akdeniz kıyısında Akdeniz iklimi egemendir.Tarım ve hayvancılık halkın temel uğraşıdır.Suriye'nin yeraltı kaynakları arasında petrol ve fosfat en önemli yeri tutmaktadır.Yüzyıl Enstitüsü ve diğer kuruluşların yaptıkları araştırmalara göre Suriye etnik yapısı ortalama olarak;%77-83 Arap %7-9 Kürt/Ermeni %5-6 Türk %1 Çerkez %1 diğer ayrıca Filistinli ve Iraklı mültecilerden oluşmaktadır.

Dini inanç olarak bunların;%74'ü Sünni Müslüman %12'si Şii Müslüman%10'u Hıristiyan%3'ü de Dürzi' dir.Suriye nüfusunun en az %18'i Nusayri yani Arap Alevisi'dir.Suriye'de yönetime egemen olan Baas Par tisi de bunların elindedir. Suriye'de azınlık olarak yaşamakta olan Türkler günümüzde ağırlıklı olarak; Şam Lazkiye Hama Humus Halep ve Rakka kentlerin de ve köylerinde bulunmaktadırlar.Şam bölgesinde yaşayanlara Şam Türkmen'i denirken Halep ve Rakka

bölgesindekilere Halep veya Culap Türkmen'i Lazki ye Türkmenlerine Bayır-Bucak Türkmen'i (Türkmen Dağı) denmektedir.Nüfus sayımlarında milliyetleri ile sayılmadıklarından sayıları hakkında kesin bilgi yok tur.Çeşitli kaynaklarda 200.000 ilâ 3.500.000 arasında farklı tahminler verilmektedir.

                         *       *        *

Sonuç olarak,gelinen noktada Bölgede ABD açısın dan çetin ceviz olarak görülen üç ülke vardır.Ken dilerince haydut veya şeytan devletler olarak dillen dirilen bu devletler; İran Suriye ve Türkiye'dir. Türkiye ve İran'a müdahale için ABD’ye göre vakit henüz çok erkendi. Peki Suriye harekâtıyla ve Türki ye'yi kullanarak ABD'nin Suriye'de vurmayı planladı ğı o birkaç strateji unsuru ise;

1. Bölgedeki İran hariç bütün ülkeler ABD'nin kontrol ve hegemonyası altında olduğu halde Suriye Rusya' nın kontrolü altında olan tek ülkedir.

2. Bu harekât başarı ile tamamlanırsa Suriye de ABD hegemonyasına sokulacak ve Rusya'nın bölgedeki et kinliği kırılarak Akdeniz havzasının tamamında ABD borusu öter hale getirilecektir.

3. Suriye'deki üsler Rusya'ya değil ABD'ye hizmet eder hale gelecektir.

4. Suriye'nin yeraltı kaynakları ABD'nin lehine kulla nılacaktır (ki şu anda Amerika'nın kesin olarak çörek lendiği ve çıkmayacağını deklare ettiği bölge Suriye' nin gaz ve petrol yataklarının %85'inin bulunduğu Deyrizor bölgesidir).

5. Bölgede İsrail'in güvenliği ve bekası garanti altına alınacaktır.

6. Bu harekât kapsamında Suriye'nin kuzeyinde yeni bir Kürdistan kurdurulmak suretiyle İsrail'e kardeş ve ABD'nin her istediğini yapmak zorunda olan kukla bir devlet daha yaratılarak İsrail'in yalnızlığına son verile cek.

7. Türkiye'nin bölgedeki etkinliği azaltılarak yıpratıl masına katkı sağlanacak.

8. Her şeyden önemlisi de nihai hedef ülke olan Türki ye güneyinden tam 911 kilometrelik çok uzun bir şerit ten kuşatılmış olacaktır.

9. Bu kuşatmaya Rusya açısından baktığımızda ise; as lında Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde yeni bir Kürt Devleti kurulmasına bir itirazı yoktur hatta işine gelen bir durumdur.İşte tek yaratıcısı ABD olan BOP’nin 9 Maddelik plan özeti de budur.ABD’nin PKK/PYD’ye olan desteğinin arka sında da bu strateji yatmaktadır.

KAYNAK;Kaynayan kazan Suriye (Türk Strateji Kurumu)