Zonguldak’ın bir limanı var, hiçbir işe yaramayan, yolcu gemilerinin senelerdir gelip gitmediği, turistik bir işlevinin bile olmadığı bu liman sadece Kardemir’e yarıyor.

Kardemir’e gereken kömür bizim Zonguldak limanına indiriliyor, buradan Karabük’e taşınıyor…

Kömürün tozu, pisliği bize kalıyor; tüm Zonguldak rahatsız!

Ve bu işten TTK aslında para da kazanmıyor, Kardemir para kazanacak diye Zonguldak limanına boşalttığı ve buradan taşıdığı kömürü getiren gemiler rıhtıma kolay kolay yanaşsın, liman içinde rahat hareket etsin diye gelen tarak gemisine ne kadar para ödeniyor?

Hadi bakalım kolay gelsin…

Eğri oturalım doğru konuşayım baylar bayanlar; Zonguldak lımanı Zonguldak’a kazandırılmalıdır. Liman çevresinde düzenlenecek olan parklar, bahçeler, turistik tesisler ve yat demirleme alanları gibi projelerle insanlar nefes alır nefes!

TTK para kazanmak istiyorsa kiralayabileceği bu alanlardan para kazansın, Zonguldak’ın içine dökülen yüzbinlerce tonluk kömür yığınlarından değil…

Kaldı ki TTK’nın daha kaç yıl kömür çıkartabileceği de şüpheli, çünkü üretim pahalı ve az… Kardemir, kömür tüccarları vs. süs için Rusyalardan, Güney Afrikalardan kömür getirmiyor, TTK’nın üretiminden daha ucuz olduğu için getiriyor.

Gitsinler getirdikleri kömürü Eren limanına ya da Filyos’a yıkıp oradan taşısınlar, bize ne?

Erdemir de bir zamanlar bizim limandan kömür taşıyordu, hatta bunun için feri iskelesi bile kurmuştu, n’oldu? Kendi gitti, limanın ortasındaki heyula gibi iskele kaldı yadigar… Hiçbir işe de yaramaz! Kaldır bakalım o iskeleyi oradan kaldırabileceksen. Hiç bir işe yaramayan o demir yığını başa bela…

Halka sormadan, akıllı insanlara danışmadan durup dururken ve amacı anlaşılamayan bir şekilde liman rıhtımlarını Kardemir’e 5 yıllığına kontrat imzalayarak vermek bu kente hiç bir yarar sağlamayan ve gelecekte de sağlamayacak olan bir gaflettir. Bu işten para kazandığını söylemek de safdilliktir. TTK’nın asli görevi liman işletmek değil, kömür çıkarmaktır ve bu işlevi dahi işin zorluğundan kaynaklanan gerekçelerle yerine getirememektedir.

Ve şu da bilinsin ki “Demir Lady” namıyla maruf eski İngiliz başbakanı Margaret Thatcher’in yaptığının aynısını yarın bir gün başa gelecek bir Türk başbakan da yapacaktır. Belki de yarına bile kalmayacaktır böyle bir işlem… Ne yapmış olduğunu bilmek isteyen Google denen kavrama “Demir Lady-Kömür” yazsınlar, öğrensinler, bir de bunu burada anlatmayalım…

Eveeet;

Limanımızı ya kendimiz kullanalım, ya da adam gibi TTK kullansın, ama bu kentin geleceği ve kalkınması için kullansın, insanların sağlıklarının bozulması için değil.

Öyle rahata yatmak, koltukta uyumak, verilen talimatları yerine getirmek, proje üretememek bahane değildir;

Basiretli bir yöneticinin de, yönetimin de işi bu değildir!