Zonguldak’ta inşaat mühendisleri, çalışma koşulları, düşük ücretler, işsizlik ve mesleki haklar için seslerini duyurmaya hazırlanıyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilcisi Hakan Papila, “Talebimiz Geleceğimiz” kampanyası kapsamında 12 Kasım 2026 Perşembe günü saat 12.00’de Madenci Anıtı’nda basın açıklaması gerçekleştireceklerini açıkladı. Türkiye genelinde 81 ilde yapılması planlanan etkinliklerle mühendislerin sorunları kamuoyunun gündemine taşınacak.
MÜHENDİSLER 12 KASIM’DA MADENCİ ANITI’NDA BULUŞACAK
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, mühendislik mesleğinde yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekmek amacıyla başlattığı “Talebimiz Geleceğimiz” kampanyasını sürdürüyor.
Kampanya kapsamında 12 Kasım’da Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı basın açıklamaları yapılması planlanıyor.
Zonguldak’taki açıklamanın adresi ise Madenci Anıtı olacak.
Zonguldak Temsilcisi Hakan Papila, meslektaşlarını 12 Kasım Perşembe günü saat 12.00’de gerçekleştirilecek programa katılmaya davet etti.
“MÜHENDİSLİK EMEĞİ DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR”
İnşaat mühendislerinin ekonomik açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Papila, mesleğin yalnızca maddi kayıplarla değil, çalışma koşulları ve toplumsal saygınlık açısından da sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
Mühendislerin konutlardan hastanelere, okullardan köprülere ve barajlara kadar toplumun ihtiyaç duyduğu yapıların tasarımında, inşasında ve denetiminde görev aldığını hatırlatan Papila, mühendislik hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
Açıklamada, ekonomik kayıpların, güvencesiz istihdamın ve mesleki yetkinliğin yeterince dikkate alınmamasının inşaat mühendislerini olumsuz etkilediği savunuldu.
Mesleki liyakatin geri plana itilmesinin güvenli yapılaşma açısından da risk oluşturduğu belirtilerek şu mesaj verildi:
“Mesleğimizi savunmak halkın yaşam hakkını savunmaktır. Mühendislik emeğini savunmak kamu yararını savunmaktır. Bilimi ve tekniği savunmak ülkemizin güvenli geleceğini savunmaktır.”
MÜHENDİSLERİN TALEPLERİ AÇIKLANDI
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, çözüm bekleyen sorunlar ve talepler sıralandı.
Mühendislerin insanca yaşayabilecekleri ücretlere ve güvenceli çalışma koşullarına kavuşması gerektiği vurgulandı.
Kamuda mühendis istihdamının artırılması, maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi ve işe alımlarda liyakatin esas alınması istendi.
Genç mühendislerin işsizlik sorununa çözüm bulunması, mesleki uzmanlık ve yetkinliğin yasal güvenceye kavuşturulması da talepler arasında yer aldı.
Ayrıca proje hizmetleri, şantiye şefliği ve yapı denetimi alanlarında mühendislik hizmetlerinin niteliğini koruyacak düzenlemeler yapılması gerektiği ifade edildi.
Emekli mühendislerin ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi de gündeme getirildi.
DEPREM YARGILAMALARI VE YAPI DENETİMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Açıklamada, mühendislerin çalışma koşullarının yanı sıra yapı güvenliği ve deprem yargılamalarına ilişkin değerlendirmelere de yer verildi.
Bilimsel esaslara dayalı, kamu denetimini güçlendiren ve güvenli yapılaşmayı önceleyen bir yapı denetim sistemi oluşturulması gerektiği belirtildi.
Depremlerin ardından yürütülen yargılamalarda yıkıma neden olan tüm etkenlerin bilimsel ve teknik açıdan incelenmesi, sorumluların belirlenmesi ve mühendislerin adil yargılanma hakkının korunması talep edildi.
HAKAN PAPİLA’DAN MESLEKTAŞLARINA ÇAĞRI
Zonguldak’ta yapılacak basın açıklamasının mühendislerin ortak taleplerini duyurmak açısından önem taşıdığını ifade eden Hakan Papila, dayanışma çağrısında bulundu.
Papila, meslektaşlarını Madenci Anıtı’ndaki buluşmaya davet ederek şu ifadeleri paylaştı:
“Tüm meslektaşlarımızı; mesleğimizin geleceğine sahip çıkmaya ve dayanışmamızı büyütmeye, bu ortak mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz.”
“12 KASIM BİR SON DEĞİL”
İnşaat Mühendisleri Odası, 12 Kasım’daki basın açıklamalarının ardından da çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.
Aralık ayında gerçekleştirilecek faaliyetler, Mühendislik Haftası etkinlikleri ve 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde düzenlenecek programlarla mesleki sorunların gündemde tutulacağı belirtildi.
Açıklama, “Talebimiz Geleceğimiz! Mesleğimize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz!” mesajıyla tamamlandı.




