Türkiye, geçtiğimiz günlerde Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, kuduz tanısıyla tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki çocuğun haberi ile sarsılırken, aralarında Zonguldak’ın da bulunduğu pek çok ilde kuduz aşısının bulunmadığı ortaya çıktı.

Kuduzun zamanında ve gerekli tedaviler yapılmaz ise ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanlığına “Aşılar neden tedarik edilemiyor?” diye sordu.

Sağlık Bakanlığını, gerekli tedbirleri zamanında almamakla ve kuduz tehlikesini göz ardı etmekle eleştiren CHP’li Milletvekili, Bakanlığa, hayati eksikliğin acil olarak giderilmesi çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“KUDUZ AŞISI YOK, HALK SAĞLIĞI TEHLİKE ALTINDA”

“Kuduz, hem insan hem de hayvan sağlığını etkileyen zoonotik karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Bilinen en eski hastalıklardan biri olan kuduz hastalığı vakaları ise ülkemizde son aylarda daha sık haber olmaktadır.

Kuduz, zamanında ve gerekli tedaviler uygulanmaz ise ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğundan, tedavi yaklaşımları hayat kurtarıcıdır. Hastalığın tedavisinde ve hastalıktan korunmada aşılama çok önemlidir ve hekimin uygun bulması halinde aşılamaya olabildiğince erken başlanması gerekmektedir.

Ancak geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ta bulunan hastanelerde kuduz aşısının bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Yaptığımız araştırmalarda, ülke genelinde birçok ilde aşı bulunmadığını, bulunanların birçoğunda ise kısıtla sayıda aşı kaldığını; bu eksikliğin bir halk sağlığı sorununa dönüşebileceğini tespit etmiş bulunmaktayız.

Görüldüğü üzere ülkemizde kuduz aşısı tedarik sorunu bulunmaktadır. Bakanlık ise gerekli hayati tedbirleri zamanında almayarak kuduz tehlikesini göz ardı etmekte ve vatandaşlarımızı büyük bir riske atmaktadır.

“AŞIYI TEDARİK ETMEYEN BAKANLIK, ÇÖZÜMÜ GENELGEYİ DEĞİŞTİRMEKTE BULDU”

Kuduz riskli yaralanmalarda temaslılar hastanelerin acil birimlerine başvurmaktadır. Bu temaslılara acil olarak yara bakımı, temizliği uygulanması ve en kısa sürede aşı ve gerekli ise immunglobulin (Antikor) uygulanması gerekmektedir. Tedavinin belirtiler başlamadan yapılması son derece hayatidir.

Diğer yandan aşı tedariki sorununu gidermeyen Bakanlık, çözümü az aşı kullanılsın diye Kuduz Profilaksi (hastalığın önlenmesi) Rehberi değiştirmekte bulmuştur. Bakanlık yayınladığı genelge ile acil servislerde yapılacak aşılama için enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının görüşünün alınma şartını getirmiştir.

Ancak, hastanelerin acil birimlerde düzenli olarak İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı bulunmamaktadır. İş yoğunlukluları dikkate alındığında önemli gecikmelere neden olabilecek bu uygulamanın beraberinde pek çok soruna yol açabileceği de ortadadır.

Konuyu Meclis gündemine taşıyarak Bakanlığa kuduz aşılarının tedarik sorununun nedenleri sorduk, bu hayati eksikliğin acil olarak giderilmesi çağrısında bulunduk. Eksiklikler giderilinceye dek sorunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi