Dedeman Otelde gerçekleştirilen programa; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcıları, Zonguldak Belediye  Başkanı Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden ve dış ülkelerden katılımcılar katıldı.

Sadece Zonguldak için değil Türkiye için uyarı: “O hastalık artıyor!” Sadece Zonguldak için değil Türkiye için uyarı: “O hastalık artıyor!”

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkan Vekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. "UNESCO fikirlerini yerele taşımak, UNESCO'daki ortak aklını dünya bilim aklının yerelde uygulama fırsatını bulmasını sağlamaktır. Bu bakımdan burada ortaya konulacak görüşler hepimizin yararına olacak diye ümit ediyoruz. Günümüzde gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan Maalesef nüfus esas itibariyle büyük şehirlerde yoğunlaşmış gözüküyor. Zonguldak'a bu tür faaliyetlerin başarıya ulaşacağı ümidini de olduğumuzu belirtmek istiyorum. Şu tablonun altlarında görüldüğü gibi zor kabın altında üniversiteler belediyelerimiz valiliğimiz iş birliği yapmıştır. Bu da bize ümit veriyor. Güveniyoruz. Bununla da umarız. İyi sonuçlar alırız.” dedi.

“YÖRE  HALKININ   REFAHININ  ARTTIRILMASI  AÇISINDAN  OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

Ardından konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Cumhuriyetimizin ilk şehri olan ve birçok ilkleri de bünyesinde barındıran Zonguldak,  Türkiye'nin en önemli madencilik şehirlerinden biridir. Günümüzden yaklaşık 200 yıl önce  taş  kömürünün   bulunmasıyla  madencilik  sektörünün  başladığı,  devamında  ise  taş  kömürüne  bağlı  olarak demir-çelik,  enerji  ve  diğer  sektörlerin  gelişim  gösterdiği  Zonguldak, Türkiye’nin  sanayileşme  ve  kalkınma  sürecinde yer almış öncü şehirlerimizden biridir. Günümüzde halen istihdamın yaklaşık yüzde 25’i bu sektörlerde  yer almaktadır. Jeolojik bir  değer olan taş  kömürünün  bulunmasıyla önem kazanan  ve  bugünlere  gelen  Zonguldak aynı  zamanda  tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle  de  dikkat  çekmektedir.  Bu değerler ulusal  ve uluslararası  alanda  yeterince  tanınabilmiş  değildir.   Zonguldak’ın,  sahip olduğu tüm değerlerle tanıtılması, markalaştırılması sektörel çeşitliliğin sağlanması,  turizmin geliştirilmesi,  kısaca ilimizin  sürdürülebilir  ekonomik ve  sosyal  kalkınmasının  sağlanması  amacıyla başlatılan  jeopark  çalışmalarında   bugüne  kadar  önemli  bir  aşama  kat  edilmiştir. Jeoparklar;   jeolojik,  doğal   ve  kültürel  değerler  temelinde  yer  küreyi   bizlere   tanıtan  ve  sevdiren,  korumayı  esas alan ve  sürdürülebilir  yönetimi benimseyen  alanlar  olup,  bu  değerlerin  korunarak  gelecek  nesillere aktarılması  ve  yöre  halkının   refahının  arttırılması  açısından  oldukça önemlidir. 

Aynı  zamanda  bilimsel  çalışmaların,  araştırmaların  ve  toplumda yer   küreye  karşı  farkındalık  geliştirme  çalışmalarının  yürütüldüğü  jeoparklar, sürdürülebilir  kalkınmanın da çok önemli bir aracıdır. Bu çalıştayda da  jeoparkların  yönetimi  ve  sürdürülebilirliği  konusunda  farkındalığı  arttırmak, ayrıca  uluslararası  iş  birliği  fırsatlarına  kapı  aralamayı  amaçlıyoruz. Paydaşlarımız ve bu coğrafyada yaşayan insanımız  bu  değerleri  sahiplendikçe  inanıyorum ki Zonguldak  çok  daha  iyi  noktalara  gelecektir. Bu çalıştayın jeoparkların yönetimi ve sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi konusunda bizleri aydınlatması  ve  uluslararası  iş birliği  fırsatlarına  kapı  aralaması temenni ediyorum" şeklinde konuştu.” dedi.

“ZONGULDAK JEOPARK PROJESİ KAPSAMINDA BEŞ YILDIR SÜRDÜRÜLEN ÇALIŞMALAR NETİCESİNDE ŞİMDİDEN YENİ İLKLER KAZANMIŞTIR”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer de, "Karadeniz kıyısında tek küresel aday olarak çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği kentimiz inanıyoruz ki çok kısa zamanda küresel jeopark olma yolundaki çalışmaların da meyvesini alacaktır. Yolunda elde ettiğimiz ve ulaşmayı hedeflediğimiz başarılar sayesinde kentimizce kaynakların korunması şartıyla yeni gelir kaynakları sağlayabilecek yeni iş alanlarının kapısını açacak ve daha pek çok gelişim alanını teşvik edecektir. İlklerin kenti olan Zonguldak jeopark projesi kapsamında beş yıldır sürdürülen çalışmalar neticesinde şimdiden yeni ilkler kazanmıştır." dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar yöresel ürünlerin yer aldığı stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldılar. (Haber: Fadime YILMAZ ELMA)

WhatsApp-Image-2023-04-29-at-15.00.21

WhatsApp-Image-2023-04-29-at-12.29.43

WhatsApp-Image-2023-04-29-at-15.00.21

WhatsApp-Image-2023-04-29-at-15.00.38WhatsApp-Image-2023-04-29-at-12.29.42

Editör: Murat Barutçu