İdrar yapamama şikayeti nedeniyle sahibi tarafından kent merkezindeki özel veteriner kliniğine götürülen kedide yapılan tetkikler sonucunda idrar kesesinde yoğun miktarda kristalleşme meydana geldiği belirlendi.

Veteriner Hekim Gökmen Koç, gazetecilere, kısırlaştırılan her 10 vakanın 4'ünde bu şikayetlerin görüldüğünü belirterek, "Böyle durumlarda ilk aklımıza gelen ve hasta sahibinden gelen ilk şikayet, 'Hocam acaba bu hayvan kabız mı oldu?' oluyor. 'Kumuna gidiyor, saatlerce orada kalıyor.' şikayeti ile geliyorlar.  Yaptığımız tetkiklerde, idrar kesesinin dolu olduğunu gördük. Aldığımız röntgen ve ultrason görüntülerinde de bunu pekiştirdik. Hemen anestezi altında müdahale edildi. Ortalama yarım saat, 40 dakika o kristallerin atılmasını sağlamaya çalıştık. Zordu, güçtü. Meslek hayatımdaki en zor sondalamalardan biriydi. Burada idrar yolunu açmadan sondalamaya çalışmak kesinlikle çok daha kötü sonuçlanıyor. İdrar kesesini de yıkadıktan sonra amacımız şu anda idrar kesesinde biriken bütün tuzları eritmek." diye konuştu.

Kedide 3 gün boyunca sondanın takılı kalacağını söyleyen Koç, sonrasında ise diyet mamalar ve vitamin takviyeleri ile hastanın geri kalan hayatını sağlıklı bir şekilde geçirebileceğini belirtti.

İncivez karıştı: Polisler müdahale etti! İncivez karıştı: Polisler müdahale etti!

İdrar kesesinde kristalleşme rahatsızlığı ile ilgili hayvan sahiplerine bilgi veren Gökmen Koç, "Benim kendi tecrübeme göre ırk ayrımı olmadan kısırlaşan erkek kedilerde özellikle görülüyor. Düşen testosteron ve magnezyum oranıyla alakalı kristal oluşumu artıyor. Bununla birlikte işin içine kötü bir beslenme yani kristal oluşumunu tetikleyecek idrar kesesinin PH'ını alkali hale getirecek diyetler, mamalar daha çok kristal oluşumuna sebebiyet veriyor. Bunun yanında önemli faktör de kesinlikte 'Stres.' Strese giren hayvan tıkanıklık olmadan idrar yollarında kanama şikâyeti ile geliyor. Onun devamında biriken bazı maddelerle kanala giriyor. Bazı yapılar kanala giriyor ve tıkabiliyor. Stres ve diyete dikkat edilirse üriner sistem mamaları bu konuda kesinlikle yardımcı oluyor." dedi. (Haber: Sertaç ÖZDEMİR – Fadime YILMAZ ELMA)

Editör: Murat Barutçu