Apindaceae ailesine ait bir ağaç türü olan atkestanesi şifa dağıtıyor. Zonguldak’ta da çok sık görebildiğimiz atkestanesinin faydaları ise saymakla bitmiyor. Atkestanesi, şifalı etkileri sayesinde hem modern tıpta hem de alternatif tedavi yöntemlerinde yüzyıllardır kullanılan bir ağaç türü. Bu mucizevi ağacın tohumlarından yapraklarına, çiçeklerinden ağaç kabuğuna kadar her bölümü insan sağlığı açısından faydalı.

BAŞ AĞRISI, MİDE BULANTISI, FELÇ, KOMA VE ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Atkestanesi ağacının meyvesi, çiçeği, ağaç kabuğu, tohumu, özetle hemen her bölümü ilaç ve krem yapımında kullanılıyor. Ancak atkestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabiliyor. Öte yandan, eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle atkestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.

BASUR, VARİS, İSHAL GİBİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR

Atkestanesi, çiğ olarak tüketildiğinde insan sağlığında önemli tahribatlar bırakabilir ve ölümlere neden olabilir. Ancak bazı işlemler sonucunda atkestanesi çeşitli alanlarda kullanılabilir. Atkestanesi ilk olarak kurutulur. Ardından öğütülerek toz haline getirilir. Hazırlanan bu karışım bir uzman gözetimine basur, varis, ishal gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Genellikle bir bardak içme suyuna bir yemek kaşığı atkestanesi tozu ilave edilir. Hazırlanan bu içecek günde bir bardak tüketilir. Ancak yine de temkinli olunmalı ve doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.

Atkestanesinin tohumu, çiçekleri, yaprakları, ağaç kabuğu gibi bölümleri kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır.

Günümüzde atkestanesinden atkestanesi kremi, atkestanesi balsamı, at kestanesi yağı, at kestanesi jeli vb. çeşitli ürünler üretilir. Bu ürünler arasında en popüler olanları atkestanesi balsamı ve atkestanesi yağıdır.

ATKESTANESİ NE İŞE YARAR?

At kestanesi hem cilde hem de saça uygulanabilir.

Masaj yoluyla cilde uygulandığında cildin daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

Ciltteki gözenekleri küçültür ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

At kestanesi yağını saç bakımı için kullanmak istiyorsanız, şampuanınıza birkaç damla damlatarak kullanabilirsiniz. Bu sayede her yıkamada saçınıza at kestanesi bakımı yapmış olursunuz.

At kestanesi yağı saç dökülmesini önler.

Saçların daha parlak ve canlı görünmesini, ayrıca hızlı uzamasını sağlar.

Hastalarının ölümüne neden olan Prof. Dr. Alper Çelik, 3 yıl meslekten men edildi Hastalarının ölümüne neden olan Prof. Dr. Alper Çelik, 3 yıl meslekten men edildi

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

At-kestane-min

Editör: Murat Barutçu