Zonguldak’ta 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Valilik önünde çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Törende, engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ve talepler gündeme getirildi.
Zonguldak Valiliği önünde düzenlenen törende, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Programa Zonguldak Vali Yardımcısı Fatih Baysal, Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Alın, İl Milli Eğitim Müdürü Uygar Keskin, Defterdar Recep Serdar, Amele Birliği Başkanı Veli Köktürk, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Gençlik ve Spor İl Müdürü Halil Hacı, jandarma personeli, gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Şirin konuşmasında, engelli bireylerin toplumun eşit ve hak sahibi bireyleri olduğunu vurgulayarak, sosyal politikalarda yardım temelli değil, hak temelli yaklaşımın esas alınması gerektiğini ifade etti. Engelli bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları ortez, protez, tekerlekli sandalye, akülü sandalye ve işitme cihazı gibi tıbbi malzemelerin lüks değil, hayati gereklilik olduğunu belirtti.
Mevcut hakların korunması gerektiğine dikkat çeken Şirin, emeklilik haklarında yaşanan zorluklar, erişim sorunları, ÖTV muafiyetindeki kısıtlamalar, 2022 sayılı yasa kapsamındaki desteklerin yetersizliği ve evde bakım hizmetlerindeki değişikliklerin engelli bireyleri olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Açıklamada, sosyal devlet anlayışının engelli bireyleri yardıma muhtaç hale getirmek yerine bağımsız ve eşit bireyler olarak güçlendirmesi gerektiği vurgulandı. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında yükümlülüklerin eksiksiz uygulanması çağrısında bulunulurken, kazanılmış haklarda geriye gidişlerin önlenmesi ve tıbbi malzemelere erişimin sürdürülebilir şekilde sağlanması istendi.
Program, engelli bireylerin haklarına yönelik farkındalık oluşturulması ve çözüm odaklı politikaların geliştirilmesi çağrısıyla sona erdi.







