Milli Eğitim Bakanlığı 2022 yılında koymuş olduğu hedeflerin tamamını 2022 yılı sona ermeden başarı ile tamamlandı. Hatta bazı hedeflerde konulanın çok ötesinde başarılar elde edildi.

Milli Eğitim Bakanlığının 2022  yılında gerçekleştirdiği icraatları ve 2023 hedefleri ile birlikte Bakanlığın destek ve yatırımları ile Zonguldak ilinde gerçekleştirilen icraatlar ve hedeflerinin tanıtıldığı “2022 İcraatlarından 2023 Hedeflerine “Eğitimde Türkiye Yüzyılı “toplantısı Zonguldak Öğretm enevinde gerçekleştirildi.

Zonguldak  İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “2022 İcraatlarından 2023 Hedeflerine “Eğitimde Türkiye Yüzyılı” tanıtım kitapçığını basın mensuplarına takdim ederek  kitapçıkta yer alan aynı başlıklarda Bakanlığın destek ve yatırımları  Zonguldak ilinde yapılan çalışmaları video ve görsellerle paylaştı.

İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan,  ”Milli Eğitim Bakanlığımız 2022 yılı içersinde her yaş grubu öğrencimiz ve yetişkinlerimize yönelik eğitimin tüm boyutlarını kapsayacak şekilde projeleri, faaliyetleri, yatırımları hayata geçirdi” diyerek  şunları söyledi:

“Bakanlığımızca hazırlanan  “2022 İcraatlarından 2023 Hedeflerine “Eğitimde Türkiye Yüzyılı” tanıtım kitapçığı içerisinde “Yeni Anaokullarının Yapımı, Okullaşma Oranları, Mesleki Eğitimde Artan Çırak ve Kalfa Sayıları, Kurulan Uluslararası Meslek Liseleri ,OSB’ lede Açılan Meslek Liseleri, Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Programı, Öğrencilerimize Sağlanan Ücretsiz Yardımcı  Kaynak Kitaplar, Açılan Köy Yaşam Merkezleri, Yaz Okullarına Dahil Olan Öğrenci Sayıları, Öğrenci, Veli, Öğretmenlere Verilen Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Eğitimleri, Öğrenci/ Öğretmen Destek Sistemi(ÖDS),Matematik Seferberliği, Ücretsiz Yemek Hizmeti Uygulaması, Okul Bazlı Bütçe Kapsamında Gönderilen Ödenekler, Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi ve Açılan Kütüphaneler, Okullar Arası İmkan Farklılıklarının Azaltılması, Güçlendirilen Eğitim Binaları, Yapılan Yeni Derslikler, Döner Sermaye Gelirleri, Ürün Tescili, Halk Eğitimi Merkezlerince Vatandaşa Sağlanan Kurs Hizmetleri, Aile Okulu Projesi Kapsamında Verilen Eğitimler, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA),Öğretmenlik Meslek Kanunu, Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Güçlendirmeye Yönelik Yönetici Eğitimleri, Kurulan Engelli Halk Eğitimi Merkezleri, Özel Eğitim Uygulamalarını Güçlendirmeye Yönelik Kurulan Beceri Uygulama Alanları, Yeni Kurulan BİLSEM’ler, Yeni Açılan Rehberlik Araştırma Merkezleri, Çevre ve İklim Değişikliği Bilincinin Yaygınlaştırılması için Oluşturulan Çevre Dostu Okullar” başlıklarına ait 2022 gerçekleşme verileri ve 2023 hedefleri yer almaktadır.

Aynı çalışmalar, yatırımlar  Milli Eğitim Bakanlığımızın destek ve yatırımları ile ilimizde başarılı bir şekilde uygulandı. 2022 yılı içerisinde ilimize yapılan eğitim yatırımları ve Bakanlığımızın uyguladığı sosyal politikalarla ilimizdeki eğitim standardı yükselirken eğitimde fırsat eşitliği kapsamında öğrencilerimize sunulan imkanlarda her geçen gün artırılmıştır. Gelecekten umutlu, bilinçli ve sağlıklı bir nesil yetiştirme, Mutlu Çocuklar,Güçlü Türkiye yolunda önemli mesafeler kat edilmiştir.

2022 yılında Zonguldak’ta okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması kapsamında 6 yeni anaokulu,73 yeni anasınıfı açılarak 5 yaşta okullaşma oranı %99’a çıkarılmıştır. Ortaöğretimde okullaşma oranı %98’ çıkarılmıştır. Bakanlığımızca çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında 4012 öğretmenimiz uzman öğretmen,558 öğretmenimiz de başöğretmenlik özlük haklarından yararlanmıştır. İlimizdeki tüm organize sanayi bölgelerinde mesleki eğitim irtibat büroları kurulmuştur. Öğrencilerimize 600 bin yardımcı kaynak kitap dağıtımı yapılmıştır. İlimizde 21 Köy yaşam Merkezi hayata geçirilerek gelenekten geleceğe bir köprü kurularak yetişkin ebeveynler ve çocuklarla birlikte ailelerin aynı çatı altında eğitim görmesi sağlandı. Köy Yaşam Merkezlerimiz köylerimizin kalbi oldu.

Türkiye’deki 2000’nci  Köy yaşam Merkezi Milli Eğitim Bakanımız  Prof. Dr.  Mahmut Özer’in  teşrifleri ile Devrek Mekekler köyünde açılarak halkımızın hizmetine sunuldu.3500 öğrencimiz yaz okulu imkanlarında yararlandı, bu yarıyıl tatilinde de öğrencilerimiz kış okuluna dahil olarak tatillerini verimli ve keyifli vakit geçirerek değerlendiriyorlar. Matematik Seferberliği kapsamında okul ve kurumlarımızda yapılan farkındalık oluşturan çalışmalarla öğrencilerimiz matematiğin eğlenceli yüzünü keşfettiler.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile yapılan iş birliklerimizle akademisyenlerimizle buluşturduğumuz öğrenci ve öğretmenlerimiz yeni öğrenmelerin kapılarını araladılar. Eğitimde fırsat eşitliği kapsamında 2022 yılında 18.402 öğrencimize ücretsiz yemek hizmeti verildi. Bu sayı ikinci yarıyıl 30.000’in üzerine çıkacak. Okul bazlı bütçe kapsamında temel eğitim okullarımıza 30 milyon TL ödenek gönderilerek okullarımızın temizlik, kırtasiye ve küçük onarım talepleri karşılandı.2022 yılında 258 okulumuzun büyük ve küçük onarımı yapılarak 52 okulumuzun doğalgaz dönüşümü tamamlandı.

2023 yılında 220 okulumuzun da büyük küçük onarım talebi alındı. Kütüphanesiz okul kalmayacak projesi kapsamında 350 okulumuza yeni kütüphane kurularak kitap sayısı 200 binden 600 bine çıkarıldı. Hedefimizi 1 Milyon 200 kitaba çıkardık. Meslek liselerimiz ve bünyesinde döner sermaye işletmesi olan   mesleki eğitim merkezlerimizin 2022 döner sermaye gelirleri 21 milyon 500 bin TL’ye çıktı.2023’te hedef 30 milyon TL.2022 yılında halk eğitimi merkezlerimizden 73.057 kursiyerimiz yararlandı.

Aile Okulu Projesi kapsamında 8689 ailemize eğitim verdik.4150 okul yöneticimize okul temelli mesleki gelişim semineri verildi.2023 yılında tüm okul yöneticilerimizi kapsayacak şekilde bu eğitiler planlandı.18 yaş üstü engelli vatandaşlarımız için özel “Yürekler Halk Eğitimi Merkezimiz” hizmete açıldı.

Alaplı , Devrek ve Çaycuma ilçelerimize de yeni BİLSEM açılarak özel yetenekli öğrencilerimize sunular imkanlar genişletildi.  Çevre ve iklim değişikliği bilincinin yaygınlaştırılması için 8 okulumuz çevre dostu okul olarak yeniden düzenlendi. Hedefimiz tüm okullarımızı çevre dostu okul standardına taşımak. Şarkılar Bizi Söyler,  Biz de Şarkı Söyleriz Türk Müziği Korolarımız Zonguldak merkez ve 7 ilçemizde kurularak Türk Sanat Müziğinin eşsiz nağmelerini halkımızla buluşturarak kültürümüzün yaygınlaştırılması ve aktarılmasına aracılık etti. Kurslarımız ve konserlerimiz devam edecek.

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, okular arası imkan ve başarı farklıkların azaltılması, ilimizdeki eğitim standardının yükseltilmesi için sahada eğitim ailemizin tüm kadroları durmadan çalışmaya devam edecekler. Çocuklarımız her şeyin en iyisini hakkediyorlar. Bakanlığımızın projeleri ve eğitim yatırımları 2023 yılında da artarak devam edecek. Çocuklarımız için daha çok çalışıp daha çok başaracağız” (Şaban YILMAZ)

Editör: Murat Barutçu