Veteriner Hekim Önder Alkan, kedilerde son günlerde cinsiyet değişikliğinin çok sık görüldüğünü ve cinsiyet değişikliği ile ilgili yapılan ameliyatların arttığını söyledi.

“HAYVANI YAŞATMAMIZ İÇİN YAPTIĞIMIZ MECBURİ BİR OPERASYON”

Alkan, kedilerde son günlerde cinsiyet değişikliğinin çok sık görüldüğünü söyledi. Bu durumun dişi kedilerde daha olduğuna vurgu yapan Alkan, "Erkek kedilerde görülen genelde taşları veya taşın sebep olduğu bir kesesi taşlarının kanala tıkaması. Kanalda yani açılmayacak şekilde dejenerasyon yapması sonucu mecburi bir ameliyat. Üretim dediğimiz bir ameliyat oluyor. Tabii bu ameliyatın sonucunda dışarıdan görünüş hayvanın penisi ve testisleri alınıyor. Yeniden oradan  bir kanal açılıyor. Dolayısıyla görüntü erkek görüntü dişi bir görüntüye dönüyor.  Biz bu hayvanı yaşatmamız için yaptığımız mecburi bir operasyon. Bu kesinlikle kedinin hani cinsel tercihinden dolayı değil de hastalığın ve o kedinin.” şeklinde konuştu.

“ÇOK AĞIR BİR AMELİYAT”

Uzmanından botoks uyarısı Uzmanından botoks uyarısı

Alkan son zamanlarda cinsiyet değiştirilmesi konusunda çok fazla talep olduğunu belirterek, “Son zamanlarda özellikle kedi cinslerinin değişmesi, bildiğiniz gibi scottish kediler veya dışarıdan gelen kediler bunlar genelde laboratuvar şartlarında gerek kişileriyle oynanarak yapılmış güzel kediler. Fakat tabii bu güzellik yanında birçok hastalığı getiriyor. O hastalıklardan bir tanesi de üretmen. Yani idrar yolunun tıkanması ve dolayısıyla çok genç yaşta bu hayvanların böyle bir operasyona maruz kalması. Hayatlarını devam ettirebilmeleri için bizim kendi kedilerimizle yani dediğimiz kedilerde ileriki yaşlarda oluyor. Bunun sebepleri genetik veya beslenmeyle de alakalı. Çünkü kediler, bu kediler eve kapanıyorlar ve mamalarla veya işte kalitesiz bazen mamalarla beslenebiliyorlar. Çok ağır da bir ameliyat. Yani düşünün birer kanalı yani bir kürdan kadar olmayan bir idrar kanalı tekrar açılıyor. Geniş kesiliyor. Teşhisler alınıyor ve o bölgeden sidik kesesine yeni bir üretme kanal aç ve bunun da kapanmaması gerekiyor. Hayvanın hayatını devam süreci uzun olan ve ağır olan bir ameliyat. Kanalının tıkanma olasılığı erkeklere göre çok az. Çünkü biraz daha geniş ve vajinadan idrar kesesine giden kanal biraz daha kısa. Dolayısıyla biz sondayla çok rahat açabiliyoruz. Çok nadiren bu operasyonu gerekiyor.  Her şey normal giderse bir ay içerisinde eski haline geliyor." İfadelerine yer verdi. (Haber: Sertaç ÖZDEMİR)

WhatsApp-Image-2023-05-12-at-12.04.57

Editör: Murat Barutçu