Zonguldak’ta Pazar günü Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yüklenici firması skandal bir olaya imza attı. Firma çalışanları dere ıslah çalışmaları sırasında 1183 yaşındaki porsuk ağacını keserek resmen katliama neden oldular.

Zonguldaklılar güne yağmurla başladı Zonguldaklılar güne yağmurla başladı

Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi.

Çevreci Engin Zaman’ın müdahale etmesinin ardından çalışmalar durduruldu. Öte yandan Zaman, durumu Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ise olay yerine gelerek kesimle ilgili zabıt tuttu.

Olaya neden olan çalışan ile ilgili hapis cezası uygulanacağı da iddia edildi. Öte yandan, yapılan çalışmalar sırasında yüklenici firma ile DSİ arasında kontak kurulamamış olması da dikkatlerde kaçmadı. Orman Bölge Müdürlüğü’nün dikkatli olunması yönündeki uyarılarına rağmen yüklenici firma göz göre göre katliama imza attı. DSİ’nin ise belirtilen mevkide yapılan çalışmayla ilgili net bit bilgisinin olmadığı iddia edildi.

Durumun duyulmasının ardından çevreye duyarlı vatandaşların ise tepkisi gecikmesi. Vatandaşlar durumu, ”Katliam”, “Cinayet” ve “Vurdumduymazlık” olarak nitelendirdiler.

Bölgedeki koruma altında olan ve rakımına göre nadir görülen 26 ağaçtan birinin kesilmesinin ardından Engin Zaman’ın sözleri ise yürekleri burktu. Zaman, kesilen porsuk ağacının bir kısmını alarak “Ne yaptımsa koruyamadım.” dedi.

Whats App Image 2024 05 20 At 13.24.53

Whats App Image 2024 05 20 At 13.23.48

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA