Zonguldak’ta 1990 yılında 11 kişinin öncülüğünde kurulan Ulu Camii Vakfı, kurulduğu tarihten itibaren her yıl çok öğrenciye burs imkânı sağladı. Meslek edinebilme yönünde oldukça önemli olan üniversite öğreniminde öğrencilerin yanında olan ve maddi olarak destek veren Ulu Camii Vakfı, gelenekselleştirdiği burs yardımını önümüzdeki yıllarda da yapmayı hedefliyor. Öte yandan, yıllar önce vakıftan aldığı burs hayatı ile üniversite öğrenimini tamamlayan ve şu an Meta Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Faceebok’un Amerika Birleşik Devletleri’nde ki genel merkezinde görev yapıyor. Facebook çalışanı aynı zamanda da yıllardır her yıl bir öğrencinin burs giderini Ulu Camii Vakfı tarafından üstleniyor.

MEB’den önemli karar: Karneler değişiyor MEB’den önemli karar: Karneler değişiyor

BURSUN ŞARTLARINI ANLATTI

Ulu Camii Vakfı Başkanı Yalçın Çamur, yıllık 300 öğrenciye burs verdiklerini ifade ederek, en önemli 3 şartlarının Zonguldak liselerinden mezun olmaları, ekonomik durumlarının iyi olmaması ve fakülte öğrenimine hak kazanmış olmaları olduğunu söyledi.

Çamur, “Öncelikle nüfus ile ilgili bilgisini alıyoruz. Ailenin nüfusuna göre yani, çalışan sayısı, evin geliri, evlerin kedilerine ait olup olmaması gibi kriterlerimiz var. Çok ciddi bir çalışma. 90 yılından itibaren bu işe gönül verdiğimiz için kendimizi çok geliştirdik. Başka yerlerden bize başvuran insanların biyografisini de istiyoruz. Mesela Esnaf Kefalet’in, GMİS’in, Valiliğin, ZOKEV’in burs verdiği talebelerin isimlerini tek tek istiyoruz. İki yerden burs alanı eleyip, tek yerden burs alabilecekleri seçiyoruz. Bizim maksadımız daha fazla ve farklı yörelere, insanlara ulaşmak. Bazıları 3 yerden burs alıyor. Bazıları da garip, sığınacağı tek bir yer yok. Onu bulmaya çalışıyoruz.” dedi.

BAŞARI BURS İÇİN ŞART!

Sınıfta kalmaları ya da en fazla 2 dersten kalmaları halinde bursların kesildiğini ve bu şekilde öğrenimini daha başarılı tamamlamaya odaklanmış öğrencilere ulaşabildiklerini anlatan Yalçın Çamur, “Her sene sonunda transkript istiyoruz, rektör onaylı. 2’den fazla dersten kaldıkları zaman bursları bitiyor.” şeklinde konuştu.

“GELEN PARAYA GÖRE BURS MİKTARINI BELİRLİYORUZ”

Her öğrenciye 400 TL burs verdiklerini ve her sene bu rakamın değiştiğini ifade eden Çamur, “9’uncu ay geliyor. Hem sayısal olarak hem de ekonomik olarak bu rakamları yenileme şansımızda doğacaktır. Bunu görmek için 9’uncu ayda, 12’nci ay itibariyle takribi gelirimizin hesaplamasını yapmamız lazım. Malum bu bir gelir hesabı. Gelen paraya göre burs miktarını belirliyoruz.” dedi.

FACEBOOK’UN GENEL MERKEZİNDE ÇALIŞIYOR

Bizim okuttuğumuz çok öğrenci vefalı davranıyor. Görüşmesini kesmiyor. Facebook’ta çalışan arkadaşımız da bunlardan bir tanesi. Bir genç delikanlı bunlardan bir tanesi. Yıllar önce yanımıza gelince çok sevinmiştik. ‘Şansım yaver gitti, şu an Facebook’ta çalışıyorum’ dedi. ‘Ben vakfı gözlemlemeye geldim. Ben kendi imkânlarımla bir talebe okutmak istiyorum’ dedi. Her sene bize bu parayı gönderiyor.” dedi. (Haber: Fadime YILMAZ ELMA)

Editör: Murat Barutçu