CHP Zonguldak eski Merkez ilçe Başkanı Fikret Zaman, MHP lideri Bahçeli'nin “Türkiye Yüzyılında 100 il, 1000 ilçe” söylemi sonrası il olacak ilçeler arasında ismi geçen Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin il olması söylemini dahi doğru bulmadığını belirtti.

Ali Koçal ve Akdemir Başkan Erdem’i kutladı Ali Koçal ve Akdemir Başkan Erdem’i kutladı

Yetkililer Zonguldak’ı seviyorlarsa bu şehri daha fazla küçültmesinler diyen Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak eski Merkez ilçe Başkanı Fikret Zaman, bu düşünce gerçekten varsa biran evvel bu düşünceden vazgeçilmelidir diyerek şöyle konuştu:

UZAKTIR DİYE YÖNETİLEMİYOR KAVRAMI ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL!

“Bilindiği gibi geçmiş yıllarda Türkiye Cumhuriyeti 67 ildi ve Ankara’dan yönetiliyordu şimdi uzaklık kavramı diye bir şey çıkardılar, kilometre hesabı koydular. Ankara’dan her yer yönetilir iken bir il sınırları içerisinden uzaktır diye yönetilemiyor kavramı anlaşılır değil. İşin bir tarafı bu diğer tarafı da; Gelişmiş ülkelerden örnek alacak olursak 1789 Fransız devriminden sonra Fransa’da örneğin 15 il vardı da şimdi 150 il mi oldu? Veya Amerika 1776 yılında kurulduğunda 52 eyaletti de şimdi 152 eyalet mi oldu da bizde il sayısını artıralım.

İLÇELERİ İL YAPINCA NE DEĞİŞECEK?

Şöyle bir şey daha var; Anayasanın ilgili 10’uncu maddesi eşitlikten bahseder eşitliğe aykırı bir kavramda var. Bilindiği gibi 30 Büyükşehir var 51 ilde küçük şehir! İkisi farklı kanunla idare ediliyor. Bu eşitliğe aykırı bir kavram! Böyle bir kavramı Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde göremezsiniz. 67 ili 81’e çıkardılar şimdi 100’e çıkartacaklarmış başkası geldiğinde de 120’ye mi çıkartacak? Bahsedilen ilçeleri il yaptığınızda tarımda, hayvancılıkta, sanayide bir kalkınma mı oluyor? Bir değişiklik mi oluyor?

İLLERİMİZİ KÜÇÜLTEREK NEYİ ORTAYA ÇIKARTIYORSUNUZ?

İllerimizi küçülte küçülte neyi ortaya çıkartıyorsunuz? Bana göre bu söylenenler mantıksız söylemlerdir. Bunun arkasına takılanda ilginçtir bunu farklı bir siyasi parti ortaya atıyor. Arkasına takılmaması gereken Cumhuriyet Halk Partililer bu söylemin arkasına takılıyor. Zonguldak’ta Kozlu ve Kilimli ilçe olmak için mücadele ederken nüfuslarının 25 bine çıkmasıyla ilgili bir kavram ortaya atmışlardı 25 bine çıktı ilçe oldu. Şuanda Türkiye’de 81 il, 922 ilçe bulunuyor ama nüfusu halen 1500-2000 olan ilçeler var. Nüfusu azalmış, insanları göç etmiş ilçeler var o ilçeleri ne yapacağız? Bu ilçelerin kaymakamlığı var, ilgili müdürlükleri var ne yapacağız kapatacak mıyız o ilçeleri. Yani ne kilometre kavramı doğru bir kavramdır ne de nüfus kavramı doğru bir kavramdır. Bu mantık bence doğru bir mantık değil. Bu mantıktan vazgeçilmesini tavsiye ediyorum.

ZONGULDAK’I DAHA FAZLA KÜÇÜLTMEYİN!

Bu doğrultuda Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin de il olması doğru değil. Geçmişte yaşadık Zonguldak, Karabük ve Bartın’la birlikte olduğu dönemlerde Türkiye’de 67 vilayet varken en çok ilçesi olan bir ildi Ankara’da sözü dinlenen bir ildi. Bakanlıklarda, yönetimlerde sözü geçen bir ildi şuanda küçüldü kimse Zonguldak’ı dinlemiyor. Yetkililer Zonguldak’ı seviyorlarsa bu şehri daha fazla küçültmesinler. Bu düşünce gerçekten varsa biran evvel bu düşünceden vazgeçilmelidir” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Seçkin