Yoğun sis kent merkezinde etkili oldu Yoğun sis kent merkezinde etkili oldu

Zonguldak Haber – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, emekli maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ifade ederek, “Emekliler sadaka istemiyor.” dedi. 
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Eylem Ertuğ Ertuğrul, emeklinin sesi oldu. Ertuğrul, emekli maaşlarının enflasyon karşısında erdiğini ifade ederek, “Emekliler sizden sadaka istemiyor. Emeklilerin maaş beklentilerini karşılayacak çalışmanın hemen meclise getirilmesi gerekmektedir. Bu konu artık bir seçim kampanyası konusu değildir.” dedi.
“EMEKLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”
‘7.500 TL bir emekli maaşından bahsediyoruz. Emekli bununla kira mı ödeyecek, geçim mi yapacak, çocuk mu okutacak? Emekli maaşlarında önce taban maaş yükseltilmek ve sonrasında kademeli olarak artırılmak zorunda’ diyen Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul; ‘ Tepki geldikçe açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ettikleri emekliye sözde yapılacak zammını konuşuyor, çalışmalar devam ediyor diyorlar. Umut tacirliğinden başka bir şey yapılmıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ücret artışı düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını duyurmuştu. Ancak belirlenmiş bir hedef göremiyoruz. Seçimden sonra Temmuz ayında kamu çalışanlarına 8 bin 77 TL seyyanen ve yüzde17,55 zam yapan iktidar; emekliye sadece yüzde 25 zam yaptı. Gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları memnun edecek adımları atacağız” demişti. Ancak bir gecede kararnamelerle her şeyi yürürlüğe sokabilen iktidar, söz emeklilere gelince sadece söylemde kalıyor. İki gün önce kabine toplandı ardından emekliler hakkında bir cümle bile kurulmadı. Emekliler yine hayal kırıklığına uğradı artık biraz umudu kaldıysa o da kırıldı’ ifadelerini kullandı.
“EMEKLİ ENFLASYON KARŞISINDA EZİLDİ”
Ertuğrul açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Sadece bir örnekle, 2009 yılında ortalama bir emeklinin maaşı, asgari ücretin yüzde 18,2’si oranında üzerindeydi. Bu yılın ilk yarısında ücret 8.506 TL. Buna göre ortalama emekli maaşı 10.056 TL olması gerekiyordu ama yılın ilk yarısında ortalama emekli maaşı 6.665 TL’dir. En düşük maaş değil bütün emeklilerin aldığı ortalamaya bakılması gerek. Çünkü en düşük emekli maaşı bir aldatmacadır. En düşük emekli maaşı söylemi üzerinden maaşlarda bir tırpanlama söz konusu. En düşük emekli maaşı alanların durumu düzeltmeye çalışırken makası daraltıyorsunuz bu kez diğer emeklilerin durumunu kötüleştiriyorsunuz. Eğer bu anlayışla devam edilirse bu kez bütün maaşlar en düşük maaş miktarında eşitlenecek. Bu durum, toplumdaki sosyal barışa da zarar veren bir hal yaratıyor. Sosyal kesimler arasında farkı uçurum yapmadan, tabiri caizse “biri yer biri bakar” durumuna getirmeden dengeli bir şekilde düzenleme yapılması gerekiyor. Bu konuya bütüncül olarak bakılması gerekiyor. İktidarın bu zamana kadar ‘Emekliye müjde’ ile açıkladığı her haber aslında emeklilerin toplam gelirine hiçbir katkı sağlamadı. Tam tersine sözde mücadele ettikleri enflasyonun karşısında ezildi.”
“EMEKLİ SİZDEN SADAKA İSTEMİYOR”
“Emeklilere ‘100. Yıl ikramiyesi’ adı altında bir defaya mahsus 5 bin lira verileceği konuşuluyor.” Diyen Ertuğrul, “Emekliler sizden sadaka istemiyor. Emekli maaşları sizin bir lütfunuz da değildir. Emekli maaşı emeklilerin yıllarca döktüğü alın terinin karşılığıdır. İnsanca bir yaşam sürmek için yıllarca verilmiş emeklerinin karşılığını istiyorlar. Emekli maaşları konusu yine bir seçim kampanyası olarak karşımıza gelecek bunu hep beraber yine göreceğiz. AKP iktidarı verdiği her sözü unutuyor bunun örneklerini seçimden sonra çok kez dile getirdik ancak artık bıçak kemiğe dayandı diyoruz. Emeklilerin maaş beklentilerini karşılayacak çalışmanın hemen meclise getirilmesi gerekmektedir. Bu konu artık bir seçim kampanyası konusu değildir, bu konuda hepimiz ortak bir görüş ortaya koymalıyız ve bu kararı meclisten çıkartmalıyız.” şeklinde ifadelere yer verdi. Haber Merkezi

Editör: Virda Şahin