CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynayan Alemdar Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi için bir kanun teklifi verdi.

Alemdar Gemisi, Fransız işgali altındaki İstanbul'dan kaçırılarak Karadeniz Ereğli'ye getirilmiş ve Fransız işgaline karşı direniş gösterilmişti. Vatanseverler tarafından kentin işgaline engel olunmuş ve gemi Fransızlara teslim edilmemişti. Bu olay, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki ilk deniz zaferi olarak, Milli Kurtuluş Hükümeti’nin kabul edildiğinin göstergesi oldu.

Kozlu'da anız yangını Kozlu'da anız yangını

Milletvekili Ertuğrul, Alemdar Gemisi'nin önemine dikkat çekerek, gemiye İstiklal Madalyası verilmesinin tarihsel bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Öte yandan, kanun teklifi ile Alemdar Gemisi'ne hak ettiği önem ve değer verilecek, Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi onurlandırılacak. Bu teklif ile gemi, Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıkların bir sembolü olarak Türkiye'nin tarihindeki önemli bir yerini alacak.

Teklifin gerekçesinde ise şu ifadeler geçiyor:

Dünya savaşının ardından Anadolu’nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Fransızlar Karadeniz Ereğli’yi de işgal etmek istemiş ancak başaramamışlardır. Kurtuluş Savaşı esnasında işgal altındaki İstanbul’dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar Gemisi, Zonguldak’a ve Karadeniz’e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 9 Şubat 1920 günü Alemdar Gemisini Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli’ye sığınmaları üzerine Fransızlar kenti işgal etmek istemişlerdir. Ancak Ereğli halkının mücadelesi neticesinde Alemdar Gemisi’nin gizlice yüzdürülmesiyle karşı saldırıya maruz kalmışlar ve işgal etmeyi başaramamışlardır. Recep Kahya (Recep Reis) bu çatışmada şehit olmuş, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi olarak tarihe geçmiştir.

Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile sözlü de olsa bir anlaşma imzalamak zorunda kalmışlardır. 5 esir askerin bırakılması karşılığında Fransızlardan Karadeniz’de dolaşan Türk Bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alınmıştır. 2 Şubat 1921’de yapılan bu anlaşma, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki ilk uluslararası anlaşması olmuştur ve Milli Kurtuluş Hükümeti‘nin kabul edildiğinin bir göstergesidir. Aynı zamanda da 20 Ekim 1921’de imzalanan ilk resmi anlaşma olan Ankara Anlaşması’nın zeminini hazırlamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu elde edilen bu başarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kazandığı zaferlerin temelini oluşturmuştur.

Alemdar Gemisi büyük zaferden sonra Bahriyemizin envanterinden çıkarılarak 1924 yılında deniz yollarına alınmıştır. 1951 yılında büyük bir tamirat ve tadilat görerek yenilenmiş, 1959 yılında hizmet dışı bırakılmıştır. Alemdar Gemisi, 1964 yılında özel bir şirkete sayılmış ve iki kez el değiştirdikten sonra 1982’de sökülmek üzere son defa satılmıştır.

Hatıraları ve İstiklal Savaşı bahriyemizin kahraman gemisini ölümsüzleştirmek için Kdz. Ereğli’de Gazi ALEMDAR Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurulmuştur. Ereğli halkının, Belediyenin, ERDEMİR’in ve bahriyemizin destekleriyle Ereğli’deki 4 tersanede 4 parça olarak orijinal projesine uygun imal edilerek ve denizden taşınarak Ereğli sahilinde konulacağı kuru havuzda birleştirilerek 2008 yılında deniz kuvvetleri komutanının da katıldığı büyük bir devlet töreni ile müze gemi olarak hizmete girmiştir.

Gazi ALEMDAR, Kuva-yi Milliye ruhunu yansıtan bir örnek olarak Kdz. Ereğli halkının tarihin seyrini değiştiren direnişleriyle milli mücadeleye olan inancının bir göstergesidir. Aynı zamanda uluslararası alandaki ilk başarının temelini atması açısından da tarihsel bir değere sahiptir. Kanun teklifi ile milli mücadelede kahramanlıklar gösteren Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi ile hem Ereğli halkının mücadelesi onurlandırılmış hem de Alemdar Gemisi’ne hak ettiği önem ve değer verilmiş olacaktır. (Haber Merkezi)

eylem-ertuğrul

Editör: Murat Barutçu