Zonguldak'ta diri fay hattı olmadığı bilinse de şehri etkileyen en önemli fay hattı Kuzay Anadolu fay hattıdır. Batı Karadeniz'de yer alan Zonguldak'a en yakın Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemi olarak biliniyor. Zonguldak fay hattı, deprem risk analiz raporu...

ZONGULDAK DEPREM BÖLGESİ Mİ, FAY HATTI VAR MI?

Depremsellik açısından bakıldığında İl sınırları içerisinde, diri faylarla ilişkili herhangi bir deprem gerçekleşmemiştir çünkü ilimiz sınırları içerisinde deprem oluşturacak diri fay sistemleri bulunmamaktadır. Coğrafik konum olarak ilimiz sınırlarına en yakın deprem oluşturabilecek fay sistemleri Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemidir. İlimizin Kuzey Anadolu fay hattına yakınlığından dolayı, bu fayda meydana gelen depremlerden etkileneceği açıktır.

Karadeniz dalma-batma fay zonu içerisinde bugüne kadar meydana gelen en büyük deprem 6.5 büyüklüğündedir ve Zonguldak’ın eski ilçesi Bartın’da meydana gelmiştir. Söz konusu fay sisteminin yıllık hızı ortalama birkaç milimetre seviyelerindedir. Dolayısıyla Bartın depremine benzer ya da daha büyük ölçekte bir deprem meydana getirebilmesi için gereken enerjiyi biriktirmesi bin yıla yakın veya daha fazla bir süre alabilir. Bu nedenle bölgedeki en son yaşanan ve daha büyük depremlerin tam bir listesine ulaşmak mümkün olamadığından fay sisteminin değişik kesimleri için deprem tehlikesinin yakınlığı ile ilgili bir kestirimde bulunulamamaktadır.

ZONGULDAK DEPREM RİSK ANALİZ RAPORU...

2023-03-24_21-11-18

2023-03-24_21-10-45

Editör: Muhammet