KESK Dönem Sözcüsü Özgür Erkant tarafından yapılan açıklamada, iş güvenliği önlemlerinin artırılması, denetimlerin etkinleştirilmesi ve sorumluların hesap vermesi istendi. Açıklamaya yeni Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, yeni Parti İl Başkanı Devrim Dural ve yeni Parti Kadın Kolları Başkanı Nazan Polat da destek verdi.

“Madenlerde, Fabrikalarda, Tersanelerde Ölmek İstemiyoruz”

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde özel bir maden ocağında meydana gelen ve 3 madencinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından Zonguldak Demokrasi Platformu, iş cinayetlerine ve çalışma koşullarına ilişkin açıklama yaptı.

KESK Dönem Sözcüsü Özgür Erkant tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, işçilerin çalışırken hayatını kaybetmesine tepki gösterilerek, “Madenlerde, fabrikalarda, tersanelerde ölmek istemiyoruz. Bu düzeni kabul etmiyoruz!” denildi.

Açıklamaya yeni Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, yeni Parti İl Başkanı Devrim Dural ve yeni Parti Kadın Kolları Başkanı Nazan Polat da katılarak, iş güvenliği önlemlerinin artırılması ve sorumluların hesap vermesi yönündeki çağrılara destek verdi.

Açıklamada, hayatını kaybeden madencilere rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilenirken, yaralı işçilere de acil şifalar temennisinde bulunuldu.

“Bu Facialar Kader Değildir”

Zonguldak’ın emeğin ve alın terinin kenti olduğuna dikkat çekilen açıklamada, madenciliğin dünyanın en ağır ve tehlikeli işlerinden biri olduğu ancak bu tehlikelerin işçilerin hayatını kaybetmesini kaçınılmaz hâle getirmediği vurgulandı.

Her facianın ardından benzer açıklamaların yapıldığına ve başsağlığı mesajlarının yayımlandığına işaret edilen açıklamada, emekçilerin yaşamının değersizleştirilmesine tepki gösterildi.

Platformun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Madencilik, dünyanın en ağır ve en tehlikeli işlerinden biridir. Ancak bu tehlikeler, işçilerin ölümünü kaçınılmaz kılmaz. Bu facialar kader değildir. İşçinin hayatını korumak, güvenli çalışma koşullarını sağlamak ve gerekli önlemleri almak bir tercih değil, zorunluluktur.”

İş Güvenliği Denetimlerinin Etkinleştirilmesi İstendi

Zonguldak Demokrasi Platformu, açıklamasında iş güvenliği mevzuatının etkin biçimde uygulanması gerektiğini belirterek bir dizi talep sıraladı.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13’üncü maddesinde düzenlenen çalışmaktan kaçınma hakkının güvence altına alınması gerektiği belirtilirken, çalışanların bu haklarını kullandıkları için baskı veya işten çıkarılma korkusu yaşamaması istendi.

Açıklamada ayrıca, kanunun 4’üncü maddesi kapsamındaki işveren yükümlülüklerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve 10’uncu madde kapsamında yapılması gereken risk değerlendirmelerinin yalnızca kâğıt üzerinde kalmaması gerektiği ifade edildi.

Grizu, göçük ve havalandırma risklerinin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi, risk haritalarının şeffaf biçimde paylaşılması ve hayati tehlike bulunan maden ocaklarında gerekli iş durdurma tedbirlerinin uygulanması çağrısı yapıldı.

“İşçinin Can Güvenliği Maliyet Hesabına Kurban Edilmemeli”

Açıklamada, üretim baskısı, güvencesiz çalışma ve yetersiz denetim iddialarına dikkat çekilerek işçilerin can güvenliğinin ekonomik çıkarların önünde tutulması gerektiği vurgulandı.

Madencilerin ve tüm emekçilerin sendikal haklarının, örgütlenme özgürlüğünün ve çalışma yaşamına ilişkin karar süreçlerine katılımının güvence altına alınması da platformun talepleri arasında yer aldı.

Kamu kaynaklarının kullanımında şeffaflık ve hesap verebilirlik çağrısı yapılan açıklamada, sel, heyelan ve yapı çökmeleri gibi önlenebilir felaketlerde yaşanan can kayıplarının unutulmaması gerektiği belirtildi.

“Hiçbir Ekonomik Çıkar İnsan Hayatından Daha Önemli Değildir”

Zonguldak Demokrasi Platformu açıklamasında, işçilerin yaşam hakkının korunması için mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi.

Gelik faciası sonrası Eğitim Sen’den sert tepki! “Kader değil”
Gelik faciası sonrası Eğitim Sen’den sert tepki! “Kader değil”
İçeriği Görüntüle

Açıklamanın sonunda şu mesaj verildi:

“Madencilerin yaşamı da en az herkesin yaşamı kadar değerlidir. Hiçbir üretim hedefi, hiçbir maliyet hesabı, hiçbir ekonomik çıkar insan hayatından daha önemli değildir.”

Platform, hayatını kaybeden madencilerin unutulmayacağını, yaralı işçilerin ve ailelerinin yanında olunacağını belirterek benzer faciaların yaşanmaması için dayanışma ve mücadeleyi sürdüreceğini duyurdu. Yeni Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, İl Başkanı Devrim Dural ve Kadın Kolları Başkanı Nazan Polat da madenci ailelerinin ve yaralı işçilerin yanında olduklarını ifade etti.

Whats App Image 2026 10 24 At 14.51.15Whats App Image 2026 10 24 At 14.51.14

Muhabir: Sertaç Özdemir