Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde ‘Endometriozis Farkındalık Ayı’ kapsamında etkinlik düzenlendi.

Şebnem Kargı Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe, Başhekim Doç. Dr. Özcan Pişkin, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Semra Demir Akca, Doç. Dr. Murat Songür, Doç. Dr. Duygu Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Şükran Koca, Başhemşire Vildan Kalkan Akyüz, Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Derya Taşkın ve sağlık çalışanları katıldı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adile Yeşim Akdemir, Üroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Engin Denizhan Demirkıran, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlhan Taşdöven’in sunum yaptığı etkinlikte, Endometriozis’in ne olduğu, kimlerde görülebileceği ve belirtileri hakkında konuşuldu.

Yaklaşık 2 saat süren etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

ENDOMETRİAZİS NEDİR?

Endometriozis basitçe, rahim iç tabakası dokularının (endometrial gland ve stroma), overler, pelvik periton, mesane, barsak (rektum ve apendiks), derin pelvik sinirler, üreter, karın ön duvarı, abdominal cilt ya da daha uzak organ ve dokulara yerleşmesi ile oluşan, ağrının ön planda olduğu kronik bir hastalıktır. Semptomlar arasında ağrılı adet periodları, kronik pelvik ağrı, ağrılı cinsel ilişki, periodik bağırsak ve üriner yakınmaları, menstürel düzensizlik, yorgunluk/tükenmişlik hissi ve infertilite sayılabilir. Doğurganlık çağındaki genç kız ve kadınlarda yüzde 10 oranında görülen bu hastalıktan şimdiye kadar dünyada yaklaşık 190 milyon kadının etkilendiği bilinmektedir. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu