Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 73 yaşındaki Zafer Bultan, emekli olduktan sonra kurduğu 70 metrekarelik atölyesinde 25 yıldır ağaçtan müzik enstrümanı yaparak, onlara ses veriyor.

Hayatını müzik aletlerine adayan emektar usta, kent merkezindeki atölyesinde keman, tambur, ut, kanun, kemençe, rebab ve santur yapıyor.

Kentte Klasik Türk musikisi enstrümanları yapımını sürdüren Zafer Bultan (73), ilerleyen yaşına rağmen mesleğini bırakmıyor. Az sayıda keman ve ud da yapan Bultan, bugüne dek birçok bağlama yaptı.

WhatsApp Image 2023-03-13 at 15.04.25 (1)

Zafer Bultan, Şafak Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, müzik enstrümanları imal etmenin ve ahşaba şekil vermenin çocukluk hayali olduğunu anlattı.

Kendisine ait küçük bir atölye kurduğunu ve burada çeşitli enstrümanlar ürettiğini belirten Bultan, şunları söyledi:

“Bölgede bu işle uğraşan 3-4 kişiden birisiyim. Emekliliğimden bugüne geçen yıllar içerisinde iki bine yakın müzik enstrümanı ürettim. Enstrümanları atölyemde yaparken her birine ayrı ayrı isim vermiyorum ancak onların her biri benim çocuklarım gibidir. Onlara üretim aşamasında şekil vererek ellerimle tescilliyorum.”

- “Uygun ağaç iyi ustalık ve işçiliği birleştirir”

Bir ağacı enstrümana çevirmenin çok meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Bultan, “Uygun ağaç, iyi ustalık ve işçiliği birleştirdiğin zaman çalınabilecek iyi bir enstrüman elde edilebilir. Bunun anlatamayacağım çok detaylı ince işleri var. Hissedip, görüp, duyup bunlarla bütünleştirerek ancak istediğin sonucu alabilirsin.” dedi.

WhatsApp Image 2023-03-13 at 15.04.25 (3)

Bultan, enstrüman yaparken önceliğinin ticari kaygı olmadığını, bir dönem İstanbul piyasasına ve birçok ünlü isme müzik aletleri ürettiğini dile getirerek, “Baktım ki onlar benim üzerimden ticaret yapıyor ve yaptığım ürünlerden daha fazla kazanıyor. Emeğime yazık olduğunu düşünerek, daha da göndermedim.” diye konuştu.

- “Bu işi öğrenecek çırak dahi bulamadım”

Bu işi gençlere de öğretmek istediğini kaydeden Bultan, “Gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesinden dolayı üzüntü duyuyorum. Yıllardır yanımda zanaat sahibi olmak isteyen bir genç, bir çırak bulamadım, keşke olsaydı. Bildiklerini ve tecrübemi gelecek nesillere aktarmak isterdim.” ifadesini kullandı. (Haber-Ersen Berk Çelik)

WhatsApp Image 2023-03-13 at 15.04.25 (1)WhatsApp Image 2023-03-13 at 15.04.25 (2)

Editör: Murat Barutçu