Meclis, ikinci torba yasa için yoğun bir mesaiyle çalışmalarına başlayacak. Ekim ayında toplanacak Meclis, emeklilik süreciyle ilgili önemli adımları atmayı planlıyor. Bu çerçevede Bağ-Kur prim şartının 9000 günden 7200 güne düşürülmesi düşünülüyor. Bu düzenleme, 1800 gün yani yaklaşık 5 yıl erken emeklilik anlamına geliyor. Bağ-Kur ve SGK prim eşitlemesi söz konusu olduğunda, farklı kurumlarda çalışanların emeklilik hesaplamaları yöntemi de değişebilir.

“Kadınlar el ele” projesinin 2’incisi Mayıs’ta “Kadınlar el ele” projesinin 2’incisi Mayıs’ta

Daha önce Temmuz 2023 dönemi için memur maaşlarına 8077 liralık seyyanen zam yapılmıştı. Şimdi ise Meclis, daha geniş kapsamlı olan ikinci torba yasa için Ekim ayında çalışmalara başlayacak. Bu çalışmalar kapsamında birçok konu açıklığa kavuşturulacak. Ancak, en önemli konulardan biri SGK Bağ-Kur prim eşitlemesi olacak.

Bu düzenlemeye göre, emeklilik için aranan prim şartı Bağ-Kur'da 9000 günden 7200 güne düşürülecek. Bu değişiklik, 1800 gün daha az prim ödeyerek erken emekli olma anlamına gelecek. Düzenleme, Erken Emeklilik Talepleri (EYT) de dâhil olmak üzere tüm Bağ-Kur sigortalılarını etkileyebilir.

1999 ile 2008 tarihleri arasında sigortalı olan Bağ-Kur'lular için prim günü şartı kadın ve erkeklerde 25 yıl (9000 gün) olarak belirlenmişti. Ancak, yeni düzenlemeye göre bu şart 7200 güne çekilecek. 7200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartlarını sağlıyorsa emekli olabilecekler. Ancak primi tamamlamış olsalar bile yaş beklemeleri gerekecek. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu