Zonguldak’ta Mithatpaşa Mahallesi Nizam Caddesi’nde bulunan Lokman Baharatçılık’ın sahibi Tahir Buyurucu, enerji veren macunların aktarlarda satışının yasaklanması ile ilgili konuştu. Buyurucu, macuna talebin çok olduğunu ifade ederek, “Eczaneden başka ilaç alsa ya dokunuyor ya da kalp krizi geçiriyor. Macunda bir şey yok.” dedi.

“DAHA ZARARSIZ OLDUĞU İÇİN İNSANLAR BUNA YÖNELİYORLAR”

İçerisinde epimedyum bulundurduğu için satışların aktarlarda yasaklandığını söyleyen Buyurucu, “Herkeste var. Herkes satıyor. Epimedyum’un nasıl bir sakıncası olduğunu bilmiyoruz. İçerisinde epimedyum olduğu için satamıyoruz. Sağlığı ilgilendiren bir durum da yok aslında. İçerisinde sağlığa zarar verecek bir şey yok. Pandemiden sonra çok kişinin sorunu olduğu için ve haplardan daha zararsız olduğu için insanlar buna yöneliyorlar. Yok şu anda.  Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü bunun satışını yasakladı bizde. Ne olduğunu da çok bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

İLAÇ YA DOKUNUYOR YA DA KALP KRİZİNE NEDEN OLUYOR

Vatandaşların macunlara yoğun talebi olduğunu anlatan Buyurucu, “Vatandaşlardan bu konuda yoğun talep var. Kullanıyorlar. Eczaneden başka ilaç alsa ya dokunuyor ya da kalp krizi geçiriyor. Macunda bir şey yok. 5-6 bitkinin karışımı.”

İNTERNETTEN GÖRÜP HER TÜRLÜ KARIŞIMI YAPIYORLAR

Alternatif olarak vatandaşların internetten buldukları tarifler doğrultusunda aktarlardan aldığı bitkilerle karışım hazırladığını vurgulayan Buyurucu, “Cakşir kökü denilen bir bitki var. Birde Azgın Teke otu var. Vatandaşlar artık karışımı kendileri yapıyorlar. İçine zerdeçal, tarçın, bal koyup yapıyorlar. İnternetten de nasıl yapıldığına bakıyorlar. Bayağı ilgi var. Her şeyi internetten öğrenip ona göre yapıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

“GELEN EMİRLE ‘SATIŞINIZ YASAK’ DİYORLAR”

Mecliste su polemiği emekliye indirimli su müjdesi Mecliste su polemiği emekliye indirimli su müjdesi

Zonguldak genelinde macun şeklindeki ürünlere en çok yaşlıların ilgili olduğunu söyleyen Buyurucu, şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle yaşlıların çok büyük isteği var. Prostat 50 yaşından sonra başlıyor. Prostata da çok iyi gelen bir macun. Yaşlılarda prostat için kullanıyorlar. Artık sokakta bile satıyorlar. Bütün ruhsatlarımız var ama bakanlıktan gelen emirle ‘Satışınız yasak’ diyorlar.”

Haber: Sertaç ÖZDEMİR / Fadime YILMAZ ELMA

WhatsApp Image 2023-04-11 at 12.41.30

WhatsApp Image 2023-04-11 at 12.41.14

Editör: Murat Barutçu