Zonguldak Valiliği yaptığı açıklamada ormanlık sahalarda yangın çıkmaması için bir dizi karar aldı. Alınan karar doğrultusunda 1 Eylül 2021 tarihine kadar ormanlara giriş-çıkış yasaklandı. Akdeniz'deki yangınlarla mücadele kapsamında Zonguldak'tan da 6 arazoz ve 2 ilk müdahale aracı 36 personel bölgeye sevk edildi.
“Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” gereği Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Zonguldak Valiliği Kriz Merkezi Toplantı Salonunda Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında toplandı.
Zonguldak’ta ormanlık sahalarda yangın çıkmaması için gerekli tedbirleri önceden almak, olabilecek orman yangınlarına en kısa sürede müdahale ederek yangınların büyümeden söndürülmesini ve büyüme temayülünde makine, donanım ve insan gücü sevkiyatı organizasyonunu sağlamak ile orman yangınlarında kamu kurum ve kuruluşları arasında iş birliğini temin etmek amacıyla alınan kararlar açıklandı.
Oluşan kurak hava şartlarında orman yangınlarının artması söz konusu olacağından muhtemel orman yangınlarını önlemek amacıyla resmi izinli piknik mesire yerleri, tabiat parkları gibi alanlar ile yetkili kişiler, orman köylerinde yaşayanlar ve ormancılık faaliyetlerinde çalışanlar dışında orman alanlarına giriş - çıkışlar Orman Bölge Müdürlüğünün gösterdiği lüzum üzerine 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi kapsamında 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 01 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklandı.
Giriş-çıkış yasağının uygulaması ve kontrolü, Zonguldak Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünce sağlanacak. Başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, köy muhtarları ve gerektiğinde diğer birimler tarafından tescilli piknik ve mesire yerleri dışında, orman alanlarında piknik yapılmaması ve bu alanlara giriş-çıkışa müsaade edilmeyeceğine dair vatandaşların bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacak.