Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaşayan demir doğrama ustası Ersin Ürkmez'in (44) ürettiği sobalar, iç pazarın yanı sıra dış pazarlardan da talep görüyor.
Gezi için gittiği Azerbaycan’da bir kafede gördüğü fındık kabuğu ve dumansız pelet sobayı tasarlayan Ürkmez, günde 3 soba üretiyor. Ürkmez ’in yaptığı sobaları 5 bin 500 liradan satışa sunuyor. Sobalar, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, İspanya’da alıcı buluyor. 100 metre kare büyüklüğündeki atölyesinde demire şekil vererek geçimini sağlayan 44 yaşındaki Ersin Ürkmez, İstanbul’da çalıştığı ustasından öğrendiği mesleğini sürdürüyor.
‘Günde 3 adet üretiyor, tanesi 5 bin 500 lira’
2017 yılında Bakü’ye giden Ürkmez, bir kafeteryada görmüş olduğu sıkıştırılmış talaşın yakıt olarak kullanıldığı Soba'yı sobayı tasarlayarak imalatına başladı. Üretilen soba tasarımı sayesinde normal tip sobaya göre iki kat daha fazla sıcaklık veriyor. Üstünde seyyar aparat da bulunan soba, yemek pişirmeyi de mümkün kılıyor. Ürünün tasarımında duman sobanın içinde dönerek gazın tekrar yanmasını sağlıyor. Yanıcı madde olarak kullanılan pelet ise içerisinde herhangi bir kimyasal içermediği için hem zararlı gaz zehirlenmesinin önüne geçiyor hem de doğayı kirletmiyor.
Sobalar, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, İspanya’ da alıcı buluyor.