Türkiye’de nesli azalan hayvanlar listesinde yer alan yaban kedisi, Devrek'te görüldü. Ormanlık alanda gezintiye çıkan bir grup vatandaş, Türkiye'de nadir olarak görülen yaban kedisini cep telefonlarıyla saniye saniye kaydetti.

Olay, Devrek'te hafta sonu meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, ormanlık alanda gezinti yapmak isteyen bir grup vatandaş, yaban kedisiyle karşılaştı. Yaban kedisini ilk gördüklerinde sıradan bir kedi sandıklarını belirten vatandaşlar, şaşkınlıklarını gizleyemeyerek kedi gözden kayboluncaya kadar çekim yapmaya devam etti. Kedi, bir süre bölgede dolaştıktan sonra gözden kayboldu.

Yaban Kedisi ve Normal Kediler Arasındaki Farklar

    Yaban kedisi, kedigiller familyasından bir tür olup Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı türleri ile geniş bir coğrafyada yaşar.

    Yaban kedileri, kuyruk hariç 43-91 santimetre uzunluğunda ve 5-8 kilogram ağırlığındadır.

Sağanak yağış nedeniyle stantlar kaldırıldı Sağanak yağış nedeniyle stantlar kaldırıldı

    Yaban kedilerinin yaşam süreleri ortalama 13-14 yıldır.

    Bacakları daha uzun, başı daha iri ve yassıdır. Gür ve kalın kuyruğunda 3-5 siyah halka bulunur, kuyruğunun ucunda da kalın bir siyah halka vardır.

    Ev kedilerinin kuyruğu ince olur ve halkaları bu kadar belirgin değildir. Ev kedilerinin kuyruğu incelerek biterken, yaban kedisinin kuyruğu genişleyerek biter.

    Yaban kedilerinin vücudunun bazı bölgeleri kızılımsı olup, vücutta siyah çizgiler bulunur. Bacaklarda ve ensedeki çizgiler çok belirgindir.

    Çizgilidir ve birçok yabanileşmiş ev kedisi gibi kesinlikle benekli değildir. Doğal ortamında kolay görülmez, genellikle çok rüzgârlı havalarda görülme olasılığı daha yüksektir. Bakışları ve vücut şekli, tam bir yaban hayvanını anımsatır.

Yaban Kedi Devrek3 (2)

5Yaban Kedi Devrek3 (1)

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA