Uyuz vakaları hem dünyada hem de Türkiye’de artıyor. Ümraniye eğitim araştırma hastanesine günde 30-40 uyuz hastası başvuruyor. Ortaya çıktığında tüm aile bireylerinin tedavi olması gerekiyor.

Feci kaza! Takla attı: 3 ölü, 2 yaralı Feci kaza! Takla attı: 3 ölü, 2 yaralı

Hastalık, deri temasıyla bulaşıyor. Uyuzun bulaşması için en az 20-30 dakika temas gerekiyor. Bir kişide uyuz çıktığında, ailesindeki herkesin, kaşıntı olmasa da aynı tedaviyi uygulaması gerekiyor.

Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erhan Ersoy, "Uyuzu olan bir kişiyle tokalaştığınız zaman uyuz bulaşmayacaktır. Ama aynı kişiye de on beş yirmi dakika el ele tutuşmanız bu virüsün bulaşmasına yol açabiliyor. Ortak verilen eşyalarla da bulaşma söz konusu olduğu için aynı evde yaşayanların tedaviye aynı anda başlamaları uygun şekilde doğru tedavi kullanmaları önemli” dedi.

Kaşıntı sona erse de tedavinin yarıda bırakılmaması isteniyor. Uyuz bebeklerde de görülebiliyor. Kaşıntı 4 haftaya kadar sürebiliyor. İlacın yanı sıra kullanılan eşyanın da dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Nevresimlerin 60 derecede yıkanması, kıyafetlerin hava almayacak şekilde 4-5 gün bekletilmesi öneriliyor.

Bir uzman “tokalaşmalarla uyuz bulaşmaz veya ihtimal daha düşüktür. Fakat daha uzun süren sarılma, aynı kişisel eşyaları, aynı yatak, havlu ve giysileri kullanma gibi yollarla bulaşabilir. Mağazalarda denediğimiz kıyafetlerden de uyuz bulaşma riski var” dedi.

Bu arada ülkemizde temizlik ve hijyen malzemelerinde ortaya çıkan fiyat artışı ve zamlar da uyuz vakalarını tetikler görünümde. (Haber merkezi)

WhatsApp-Image-2023-10-27-at-12.05.59

Editör: Murat Barutçu