Yaklaşık 3 milyon adayın başvuru yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanmak, maddi açıdan öğrenciler ve ailelerin belini büküyor. Okulda aldıkları eğitimi yetersiz bulan öğrenciler soru bankaları, dershane, ek ders, ekstra kaynak ve etütlerle sınava hazırlanıyor. Bunlara ulaşım ve yemek giderleri gibi masraflar da eklenince bir öğrencinin bir yılda YKS'ye hazırlanmak için harcadığı miktar 200 bin liraya ulaşabiliyor.

Üniversiteye gitmek için gerekli olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu yıl 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl; 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. 9 branştan soru çözecek olan adaylar her yaş grubundan olsa da özellikle 12’nci sınıf öğrencileri ve mezun grupları bu sınava daha sıkı hazırlanıyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre; Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda öğrencilere kitapları ücretsiz olarak dağıtıyor ve sınava hazırlanan öğrenciler için ayrıca Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden konu anlatımı ve soru çözümü için kaynak sunuyor. Ancak hem öğrenciler hem de eğitimciler bakanlık tarafından sunulan bu hizmetleri sınava hazırlanma konusunda yetersiz buluyor. Bu nedenle öğrenciler, özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri, ekstra kaynaklar veya özel derslere yönelmek durumunda kalıyor. Böylelikle öğrenciler ve ailelerine maddi külfet oluşuyor.

4 ilaç daha geri ödeme kapsamında 4 ilaç daha geri ödeme kapsamında

Ortama bir dershane veya etüt merkezine giden bir öğrenci, kaynak kitaplar, ulaşım yemek gibi giderleri hesaplandığında yılda en az 200 bin TL harcama yapması gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi