Zonguldak Terziler Odası Başkanı Çetin Yıldız, Ramazan Bayramı yoğunluğunun terzilerde başladığını söyledi. Başkan Yıldız, öte yandan, vatandaşların ekonomiden etkilendikleri için ücreti daha düşük olmasından dolayı sağlıksız ürünlere yöneldiklerini ifade etti.

Yıldız açıklamasında, “Ramazan Bayramı başladı. Bayram yoğunluklarında bayağı bir faaliyetler başladı.  Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bir başkan olarak diğer terzi arkadaşları da soruyorum ‘İşler nasıl’ diye. Yüzde 99’u yoğun olarak çalışıyor. Şu anda tadilat biraz daha ön planda.” İfadelerine yer verdi.

“BİR TAKIMA 2 BİN LİRAYA ALIYORSAN BİR TERZİ DİKİMİ BEŞ BİN LİRA ARASIDIR”

Önceki yıllarda bayram için takım elbise diktirme modasının artık kalmadığını ifade eden Yıldız, “Şu anda çok özel siparişler var. Miktarı biraz daha yüksek ama yani özel çalışmalar var. Onlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Yani özel çalışan arkadaşlar da var. Yani yüzde yüz gibi bir fark olur yani bir dışarıdan bir takıma 2 bin liraya alıyorsan bir terzi dikimi beş bin lira arası falandır. Değişiyor yani ustaların kalitesine kumaşın kalitesine göre değişebiliyor fiyat. Genelde ondan kaynaklı.  Yani en düşük şu anda nereden baksan hazır bir dikimde beş bin lira. Ama bu on bin liraya çıkan da var. Sekiz bin liraya çıkan da var.” şeklinde konuştu.

TERZİDEKİ KUMAŞLAR SAHA SAĞLIKLI

Zonguldak’ta vatandaşların da ekonomiden etkilendiklerini ve bu nedenle ucuz ürünlere yöneldiklerini söyleyen Başkan Yıldız, “Şu anda yani diktiren insanların yüzde doksanı daha kaliteli kumaşa yöneliyor. Yani daha kaliteli kumaş derken bir yün kumaşa bir pamuk kumaşa yöneliyor. Şimdi normalde piyasada hazır aldığından yüzde doksanı polyesterdir.  Ya da polyester ağırlıklıdır. Bizim diktiğimizin yüzde doksanı ya yündür ya pamuk.  Mesela mal ne kadar çok ucuzda yoksa sağlık yönünden biraz daha şeydir. Mesela, diyelim ki iki yüz liraya aldığınız bir pantolondaki boya kullanılan bir boya maddesi ile bin liralık aldığınız bir pantolondaki boya maddesi aynı değil. Kumaş dokusu da aynı değil. Mesela bin liraya aldığınız bir kumaş dokusunu mesela diyelim ki kot alıyorsunuz.  Pamuktur. Diğerin naylondur. Naylon insanda biraz daha vücudunda biraz daha şey yapar. Mesela sıcaklıkla karşı karşıya kaldığında uyum sağlamaz. Yani biraz daha terletir, serin tutmaz.”

 Haber: Sertaç Özdemir

WhatsApp Image 2023-04-14 at 16.19.46 (1)

Zonguldak Ülkü Ocakları Türkçülük Gününü kutladı Zonguldak Ülkü Ocakları Türkçülük Gününü kutladı

WhatsApp Image 2023-04-14 at 16.19.46

WhatsApp Image 2023-04-14 at 16.19.45

Editör: Murat Barutçu