Karadeniz'deki doğal gaz rezervlerinin üretim kapasitesi günlük 2 milyon tondan 4 milyon tona yükseltildi. Yıl sonuna kadar sadece Karadeniz gazının günlük 7 milyon tona çıkması ve Türkiye'nin toplam üretim miktarının 8 milyon tona ulaşması bekleniyor. Türkiye'nin yıllık ortalama doğal gaz tüketimi yaklaşık 50 milyar m³ civarındadır ve bu miktarın çoğu ithalat yoluyla karşılanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında 53 milyar 521 milyon m³ doğal gaz tüketildi. Bu tüketimin sadece yüzde 0.7'si yurt içinde üretildi. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise 31 milyar 620 milyon m³ doğal gaz tüketildi ve bunun yüzde 0.82'si yurt içi üretimden karşılandı. Geri kalan miktar ithalat yoluyla sağlandı.

Karadeniz'deki doğal gaz rezervlerinin artırılmasıyla üretim kapasitesi arttı ve tam kapasiteye ulaşıldığında Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unu karşılaması bekleniyor. Bu yılki tüketimde yüzde 8.36'lık bir azalma gözlenirken, üretim miktarı yüzde 24.76 arttı.

“ÜCRETSİZ VERİLEN DOĞAL GAZIN YARISINI KARŞILAMIŞ OLACAK”

Dış ticaret umut vermiyor Dış ticaret umut vermiyor

Bu rezervlerin tam kapasiteye ulaşmasıyla Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının büyük bir kısmı yurt içi üretimden karşılanabilecek. Ayrıca, konut abonelerine verilen ücretsiz doğal gazın yarısının yurt içi üretimle karşılanması bekleniyor. Öte yandan geçen yıl 1 Mayıs itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile konutlarda doğal gaz tüketimi 1 ay ücretsiz hâle getirilmiş, devamında ise 1 Mayıs 2024’e kadar aylık tüketimin 25 milyon m3’ünün ücretsiz olması hükme bağlanmıştı. EPDK verilerine göre Türkiye’de 18 milyon 892 bin doğal gaz abonesi bulunuyor. Bu abonelere 11 ay boyunca aylık 25 m3’lük doğal gazın ücretsiz olması ile toplam ücretsiz kullandırılacak doğal gaz miktarı 5,1 milyar m3’ü bulacak. Yılbaşından itibaren aylık 240 milyon m3’e çıkacak olan yurt içi üretim, konut abonelerine ücretsiz verilen doğal gazın yarısını karşılamış olacak.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Asma'da silahlar konuştu! Asma'da silahlar konuştu!

Öğrenciler okul yolunda mahsur kaldı Öğrenciler okul yolunda mahsur kaldı

Editör: Murat Barutçu