Türkali köyünün sahili bilindiği gibi Zonguldak Kilimli ilçesinde bulunan 2 kilometrelik uzunluğu ile ilin en uzun ve en temiz sahillerinden biridir.

2012 tarihinde Göbü Plajı ve Türkali Plajı (Mavi Bayrak) iyi kalitede su olarak kaydedilmiştir. Göbü plajının hemen yanından geçen demiryolu mavi ile yeşil arasında bir çizgi oluşturmaktadır.

Ancak buradan sonra Türkali köyünün de içinden geçen söz konusu demiryolu ne yazık ki buranın turistik gelişimini engelleyen bir sistem olarak yörenin ekonomik gelişiminde aleyhte bir unsur olarak yer almıştır.

Köy ile denizin arasında sonradan dökülmüş toprak dolgu üzerinden geçirilen bu demiryolu kimi turizm uzmanlarınca “buradan kaldırılarak köyün civarından geçirilmesi ya da viyadük üstüne alınarak ve toprak dolgunun da alınarak kullanımı” şeklinde bir fikir kapsamında il yöneticilerine sunulmuş ancak gelmiş geçmiş yönetimlerden hiç biri ilin de önünü açacak, Türkali köyünü ikinci bir Amasra yapacak bu önerilere kulak asmamıştır.

Bunun sonucu olarak da Zonguldak büyük bir turistik potansiyelden mahrum kalmıştır.

Mavi bayraklı Göbü ve Türkali plajları öngörüsüz yöneticiler yüzünden turizme kazandırılamadı, büyük bir ekonomik potansiyelin farkına varılamadı.

Amasra günümüzde hafta sonları ve yaz aylarında ve de bayramlarda on binlerce turistin istilasına uğrarken, kruvaziyer gemilerin bile uğrama merkezi haline getirilirken, hatta ek olarak Bartın içinden geçen ırmağın bile turizme kazandırılması hesapları yapılırken, Türkali’nin ihmal edilerek kendi kaderine terkedilmesi Zonguldak’a vurulmuş büyük bir darbedir ve ne yazık ki bu darbe politikacılar tarafından yürürlüğe konmuştur.

Kamil Altun, pazaryerini ziyaret edip esnaf ve vatandaşa teşekkür etti Kamil Altun, pazaryerini ziyaret edip esnaf ve vatandaşa teşekkür etti

Bu kapsamda Türkali’nin gerçek alamda ne zaman keşfedilerek il turizmine kazandırılacağı ise merakla beklenmektedir. (Haber: Sermet Aksu)

WhatsApp-Image-2023-05-03-at-13.33.21

Editör: Murat Barutçu