Türkiye Mimarlar Odaları Birliği Zonguldak Temsilcisi Yönetim Kurulu başkanı Turhan Demirtaş gündemdeki Fevkani Köprü ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı.

Demirtaş yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“Sayın Valimizin Fevkani Köprü hakkında: “Fevkani köprü Zonguldak’ın simgesi değildir” mealindeki sözlerini yerel basınımızın internet sitelerinde okudum.

Bunları, halkla yapmış oldukları samimi toplantılarında, yanlış anlaşılmaların önüne geçmek amacıyla paylaşmış oldukları kanısındayım.

Öncelikle, görevine yeni başlayan sayın Valimize, kentimize hoş geldiniz der, başarılar dilerim.

 “Zonguldak’ın simgesi taş kömürüdür, madencidir” demişler, haklılar.

Çünkü bizler, Zonguldak’ı sadece o yönüyle tanıtmışız, tüm ülke de öyle tanıyor.

Zonguldak; kömür ve madenciyle var olmuş, daha 5 aylık çok genç Cumhuriyetimizin ilan ettiği ilk vilayettir ve ülkemizde endüstriye dayalı olarak kurulan ilk endüstri kentidir.

Zonguldak, ülkemizin koklaşabilir taş kömürü üretilebilen tek kenti ise, Fevkani Köprü de, kentin 5 bölgesine araç ve yaya yolu bağlantısı sağlayan, altından şehirler arası karayolu ve demiryolu geçen, ülkemizde Zonguldak’tan başka hiçbir yerde olmayan endüstri mirasıdır.

Tarihi yapıların kültür mirası olarak kabul edilmeleri çok eski tarihlere dayansa da, endüstri yapılarının, endüstri mirası olarak kabulü çok eskilere dayanmaz. 40-45 senelik bir geçmişi var. Zonguldak’taki endüstri mirası çalışmalarının ise 20-25 yıllık mazisi var. Türkiye ve Zonguldak tarihine göre daha çok, çok yeni bir geçmiş.

Fevkani Köprü’nün bugüne kadar Zonguldak’ın endüstri simgelerinden biri olarak tanıtılmaması, endüstri mirası kavramının yeniliği kadar, yapıldığı yıllardan bu yana bakımını yapmayan kenti yönetenlerin de, biz Zonguldaklıların da affedilemez ayıbıdır ve suçudur.

Zonguldak’ın mimarları olarak; kentin tarihine, nesillere olan sorumluluğumuzun gereği, 2000 li yılların başlarından bu yana kentimizdeki endüstri yapıları için yaptığımız başvurular gibi, Fevkani Köprü’nün de endüstri mirası olarak tescili, korunması için birçok yasal yollara başvurduk. Sonuçlarını beklemekteyiz.

İnanıyorum ki; Sayın Valimiz, Zonguldak’ı, endüstri kenti kimliği ile de tanıma fırsatı bulduklarında, Fevkani Köprüyü o yönüyle de değerlendireceklerdir.”  (Haber merkezi)

Zonguldak'ta uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı Zonguldak'ta uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Gizemnur bulundu! Eve hapsedilmiş! Gizemnur bulundu! Eve hapsedilmiş!

AK Parti İl Başkanının oğlundan acı haber! AK Parti İl Başkanının oğlundan acı haber!

Otoparkta ceset bulundu! Otoparkta ceset bulundu!

Yolcu otobüsü şarampole uçtu; 12 ölü, 19 yaralı Yolcu otobüsü şarampole uçtu; 12 ölü, 19 yaralı

Editör: Murat Barutçu