Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “TTK’ya 2 bin işçi alınacak” müjdesi ile ilgili Zonguldak’ın sevilen isimlerinden Tolga Kuku ilginç bir paylaşım yaptı. Kuku, TTK’da kuraların ilçelerdeki nüfuslarla orantılı bir şekilde çekilmesi gerektiğini belirtti.

Kuku, 2019’da TTK’ya yapılan 1500 madenci alımının tek torbadan çekilmesinin fiyasko olduğunu ifade ederek, kentte bazı bölgelerde kuradan kimsenin çıkmadığını ve bazı ilçelerde ise nüfus oranı üstünde kontenjanın yakalandığını ifade etti. Öte yandan, Kuku, “TTK ya alınacak 2000 işçi için ya nüfusa göre ilçe ilçe ayrı kura çekilmeli.” dedi.

Kuku’nun açıklamasının tamamı şu şekilde:

Cevdet Yılmaz'dan emekliler ile ilgili açıklama Cevdet Yılmaz'dan emekliler ile ilgili açıklama

“TTK'ya 2019 yılı İşçi alımında 1500 madencinin tek torbadan çekilmesi fiyaskodur. Bazı bölgeler kuradan hiç çıkmazken bazı ilçeler nüfus oranı üstünde kontenjan yakalamıştır. Memleketimde madencinin çalıştığı her evde bir korku olsa da, madene işçi alınacak noktasında da her eve bir umut girer. 2019 yılı işçi alımında yılların geleneği terkedilip bütün bölgeler tek torbaya atılıp kuraya girmiştir. Bu da şehirde madenci dengesi dağılımına bağlı ekonomik dengeyi bile bozmuştur. Yerelden olan madenci, sadece madenci olarak kalmayıp aynı zamanda köyünde baca tüttüren bir cevherdir. 2019 işçi alımında büyük yoğunluk Ereğli’ye kalmış, Devrek gibi, Çaycuma gibi büyük nüfuslu ilçelerden bir avuç insan ancak TTK ya işbaşı yapabilmiştir. O manada TTK ya alınacak 2000 işçi için ya nüfusa göre ilçe ilçe ayrı kura çekilmeli ya da içinde bütün köylerin olduğu düzenleme ile adil dağıtım yapılmalıdır. Ayrıca ikamet şartı getirilerek ömrünü TTK ya verip oğul uşağıyla buradan ekmek için göçmüş aileleri ikamet gerekçesi ile mağdur edilmemelidir. Ben kaç aile biliyorum ki 2019 isçi alımında oğlum TTK ya girdi diye İstanbul’dan, Bursa’dan kaç aile memleketine dönmüştür. İlgililerin bilgilerine sunulur.”

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu