Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Zonguldak Belediyesi arasında Zonguldak kent merkezi ve mahallelerin imarının, alınan hizmetlerin, yapılaşmanı vs. kentsel işlemlerin gerçekleşebilmesi için TTK’nın EKİ olarak isimlendirildiği yıllarda bazı anlaşmalar yapılmış, en son olarak da 27 Haziran 1991 tarihinde bir protokol yapılarak konu kayıt altına alınmıştı.

Dönemin EKİ yönetimi ile Zonguldak Belediyesi Başkanı Yüksel Aytaç, Fen İşleri Müdürü Yalçın Girgin, Hukuk İşleri Müdürü Gönül Sever arasında imzalanan protokolde Fevkani Köprü konusunda bazı maddeler de bulunuyor.

Protokolde ayrıca Kozlu-Üzülmez demiryolları, Terminal alanı, Otoparklar, Liman Sahası, Lokomotif atölyesi, TTK laboratuvarı, Yayla konağı civarı yollar ve kavşaklar, TED Zonguldak Koleji binaları ve arsaları ile Milli Egemenlik caddesi ile deniz arasında kalan arsalar konusunda sahiplik, kullanım vs. gibi maddeler de bulunuyor.

FEVKANİ KÖPRÜ VE OTOBÜS TERMİNALİ

Bu gün yıkımı düşünülen ve bir kısım kamuoyu oluşturan unsurlar tarafından “yıkılmaması için” hakkında dava açılmış olan Fevkani Köprü ile Liman ve çevresindeki otopark alanları da protokolde yer almış bulunuyor.

Şehirlerarası Otobüs Terminal alanı da aynı protokol ile belediyeye bırakılarak terminal yapılması sağlanmış.

Kent merkezindeki bazı yol ve kavşakların belediye tarafından yapımı da aynı protokol gereği gerçekleştirilmiş bulunuyor. Böyle bir protokol yapılmamış olsaydı Zonguldak Belediyesi bu gün Yayla kavşağı, Lavuar önü kavşağı, bazı kent içi yol düzenlemeleri gibi yollara çivi bile çakamazdı.

TED ZONGULDAK KOLEJİ

Aynı protokolde şimdiki TED Zonguldak kolejinin bulunduğu arsanın üzerindeki imar tadilatının TTK tarafından yapılacağı ancak Zonguldak Belediyesine de sorulup görüşünün alınacağı karar altına alınmış bulunuyor.

Aynı şekilde kent içindeki imar planı değişiklik ve tadilatlarının da yine Zonguldak belediyesine danışılarak TTK tarafından hazırlanacağı belirtiliyor. (Sermet Aksu)

ttk protkol (1)

“Seviyorsan git ayrıl bence” Zonguldak’ta “Seviyorsan git ayrıl bence” Zonguldak’ta

ttk protkol (3)

ttk protkol (2)

Editör: Muhammet