Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ikamet eden Nevzat Akın, yarım asırdır devam ettirdiği işini ilerleyen yaşına rağmen aynı hızla sürdüremiyor. Bölgede az sayıda usta, tekne yapımını sürdürürken, bu zanaatta artık çırakta yetişmiyor.

Büyük bir titizlik ve incelikle ahşabı işleyerek tekneye dönüştüren tekne ustası Nevzat Akın, istek üzerine yaptıkları tekneleri farklı şehirlere satıyor.

“BU İŞE 13 YAŞIMDA ÇIRAK OLARAK BAŞLADIM”

75 yaşındaki Tekne Ustası Nevzat Akın, verdiği mülakatta, İstanbul Ayvansaray’da 13 yaşında çırak olarak sandal üretimi üzerine eğitim almaya başladığını belirterek, o günden bugüne tamiratla tekne işini yaptığını söyledi.

Zaman geçtikçe tekne üretiminde kendini geliştirdiğini vurgulayan Akın, sıfırdan tekne yapımını öğrenerek, zamanla bu mesleği icra ettiğini ifade etti.

“ÜRETİM, BAKIM VE ONARIM İŞİNİ YAPIYORUM.”

Akın, şu ana kadar yüzlerce tekne yaptığını dile getirerek, bunun yanında bakım, onarım ve tamir işiyle uğraştığını anlattı.

Siparişe göre 15 metreye kadar tekne yapabildiklerini dile getiren Akın, “Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun’a tekne yapıp gönderdik. Müşteriler bizi buluyor, sosyal medyadan olsun, tanıdıkların vasıtasıyla olsun, bir şekilde bize ulaşıyorlar.” dedi.

İlerleyen yaşına rağmen sağlık sorunlarının da artmasıyla işine ağırlık veremediğine dikkati çeken Akın, “Teknesini kimi yeniletiyor, kimi büyültüyor. Geçimini denizden sağlaması için insanların bir şekilde teknesinin olması lazım. İstek üzerine gezi tekneleri de yaptık. Artık yaşımın ilerlemesi ve sağlık sorunlarımın artması nedeniyle işime çok ağırlık veremiyorum.” diye konuştu.

Tekneleri dut, meşe, akasya, çam ve maun gibi ağaçlardan yaptıklarını belirten Akın, “Ağacın budaksız olması lazım, iyi bir ağaç olması lazım, Birçok incelikleri var, bunlara dikkat ediyoruz. Yaptığımız işin sağlam olması lazım.” ifadesini kullandı. HABER- ERSEN BERK ÇELİK

Editör: Muhammet