Merkez Bankası, enflasyonu dizginlemek için yeni adımlar attı. Ticari ve ihtiyaç kredilerinde büyüme sınırları düşürülürken, taşıt kredileri için mevcut sınır korundu.

Kredi Büyümesi Frenleniyor

Türkiye kısır döngüde Türkiye kısır döngüde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu desteklemek için ilave sıkılaşma adımları attı. Yapılan düzenlemeyle birlikte;

TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı %2,5'ten %2'ye düşürüldü.

İhtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırı %3'ten %2'ye indirildi.

Taşıt kredilerinde ise aylık büyüme sınırı %2 olarak korundu.

Hedef Enflasyonu Yakalamak

TCMB'nin duyurusunda, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde de çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

Enflasyon Görünümü Dikkatle İzleniyor

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtilmişti. Ayrıca, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği de vurgulanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi