Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği yüksek sıcaklıkların, insanlar üzerinde ruhsal etkisi olduğu açıklandı. Aşırı öfke, gerginlik ve strese neden olabileceği belirlenen bu sıcak havaların kişilerde, kendi sağlığının ya da sevdiklerinin sağlıklarının olumsuz etkileneceği kaygısı stres düzeyini arttırarak ruhsal hastalıklara yol açıyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havaların vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkileri her geçen gün konuşulurken bir sağlık sorununa daha yol açtığı belirlendi. Özel Denizli Tekden Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Merkezi’nden gelen açıklamada 'ısı artışının psikolojik etkileri' olduğunu ortaya çıkaran Psikiyatrist Uz. Dr. Gülnur Şen, “Son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle gerçekleşen mevsim kaymalarının da sonucu olarak hava sıcaklıklarındaki ani değişimler insanların ruh sağlıklarını da etkilemektedir" şeklinde ifade etti.

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada sıcaklıkların ani artışına bağlı insanlarda çeşitli sağlık sorunlarının oluştuğunu söyleyen Şen konuşmasına şöyle devam etti:

Hastalardan Sağlık Bakanına tepki Hastalardan Sağlık Bakanına tepki

"Bunlar; sıcaklık artışına bağlı ölümler, sıcaklığa bağlı kalp, dolaşım, damar, solunum yolları hastalıkları, sıcaklığa bağlı çıkan yangınlar sonucunda hava kirliliğinin oluşturduğu olumsuz akciğer rahatsızlıkları, sıcaklık ve kuraklıkla bağlantılı psikolojik rahatsızlıklar. Sıcaklık artışına bağlı oluşan kuraklık endişesi, orman yangını gibi felaketlerin gerçekleşme ihtimali korkusu, sıcaklığa bağlı kendi sağlığının ya da sevdiklerinin sağlıklarının olumsuz etkileneceği kaygısı kişilerde stres düzeyini arttırarak ruhsal hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.” (Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu