İstanbul’da yaşayan koyu Zonguldak Kömürspor taraftarı aynı zamanda İstanbul Zonguldaksporlular Derneği Başkanı Koray Atalı’nın geniş kapsamlı araştırmalar neticesinde 8 yılda tamamlayıp hazırladığı "İşçi Milli Takımı Zonguldakspor-Biz de varız-Bir şampiyonluk öyküsü" adlı kitabı okuyucularla buluştu.

1942 yılında Kömürspor adıyla kurulan, 1966 yılında Zonguldakspor, 2012 yılında Zonguldak Kömürspor adını alan kırmızı-lacivertli takımın amatör ve profesyonel geçmişinin ele alındığı, özellikle 1973-1974 yılında 2. Lig’den 1. Lige çıkış serüveni ile 1974-1988 yılları arasında aralıksız 14 yıl mücadele edilen Türkiye 1. Ligi şimdiki adıyla Süper Lig yıllarının ön plana çıkarıldığı kitap için Atalı, memleketi Zonguldak’ta imza günü düzenledi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) işbirliğinde Maden Mühendisleri Odası’nda organize edilen imza gününde, Zonguldakspor’un efsane ve eski futbolcuları Ahmet Birdal (Lavvuar Ahmet), Orhan Öztürk (Küçük Orhan), Gediz Göl ve Ata Özarslan onur konuğu olarak katıldı. Aynı dönem forma giyen birçok eski futbolcu, sağlık problemleri nedeniyle bu özel günde yer almadı.

Eski futbolcuların yanı sıra Zonguldak eski Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile kırmızı-lacivertli taraftarlar, Atalı’ya özel günde destek olanlar arasında yer aldı.

Zonguldakspor’un, şimdiki adıyla Zonguldak Kömürspor’un geçmişine ışık tutan, okuyucuları geçmişe sürükleyen kitap ilk günden büyük ilgi gördü.

Koray Atalı, 8 yıl süren titiz bir çalışmanın karşılığı olarak çıkarıp okuyucularıyla buluşturduğu kitap için, “8 yıl uğraştığım bir kitap. 6 ay önce çıkarttık ama pandemi döneminden dolayı insanlara bunu pek lanse edemedik. İnsanların acıları vardı, kısa aralıklarla çok değerli insanlar kaybettik. Ne zaman ki hayat eskiye döndü, her şey yoluna girdi, biz de imza günü organize ettik. Bu kitap üzerinde uzun yıllar çalıştık. Zonguldak’ta ve Zonguldakspor tarihinde hiç olmayan bir kitap ortaya çıkardık. Bunun övüncünü yaşıyorum. Kitabın kabul görmesi, beğenilmesi, okunması benim için çok çok önemli” dedi.

Atalı, kitabın içeriği hakkında sorulan soru üzerine, “Bu yola girerken Zonguldakspor’un komple tarihini yazmak amacımızdı. Ama işin içini girdikçe, araştırdıkça, gördükçe 1974 yılının bambaşka bir kitap konusu olduğunu gördük. 1942 yılında Kömürspor’la başlayan Zonguldak’taki futbol serüveni, 1966’ya kadar sürekli bir başarı aranılıp fakat ulaşılamamasıyla geçmiş. 1973-1974 sezonunda Zonguldakspor zincirlerini kırmış, futbolun en üst sahnesi olan 1. Futbol Ligine yani bugün ki adıyla Süper Lige çıkma gerçekleşmiştir. Bu başlı başına bir kitap konusuydu ve o seneyi yazdım. Çok zordu. 1. Ligdeki verilere ulaşmak biraz daha kolay. 2. Lig’le ilgili bilgi almak ise imkansıza yakın. Hiçbir yerde bulamayacağınız bilgiler bu kitapta yer alıyor. Aynı zamanda ansiklopedi tarzı bir kitap. Başka şehirlerdeki takımlar, başta takım taraftarları da bu kitapta doğru bilgiyi bulabilirler. Zonguldakspor ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) arşivlerinden, yazılı ve görsel basından ve bir de karşı taraftaki takımın ve camianın yetkili kişileriyle görüştüm. Bilgileri çarpıştırıp doğru bilgiye ulaştık. O yüzden çok değerli bir kitap. Ben yazdım diye değil fakat birilerinin bu kitabı muhakkak alması ve elinde tutması, okuyup öğrenmesi lazım” şeklinde ifadelerde bulundu.

İmza töreninin ardından yine ZOKEV tarafından tertiplenen söyleşiye geçildi. Söyleşi öncesi, Zonguldakspor’a büyük emekleri geçen merhum futbolcu, yönetici ve başkanlar anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Zonguldakspor tarihinin en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı kitabın tanıtımıyla başlayan söyleşi, ardından Koray Atalı’nın kendisini tanıtıp büyük özveriler harcayıp hazırladığı kitabını anlatmasıyla devam etti. Sonrasında Zonguldakspor’da efsane olmuş eski futbolculara söz verildi, kırmızı-lacivertli takımın dünü, bugünü ve yarınına ilişkin görüşler aktarıldı.

Bu sırada tarihe yolculuk edilip anılar tazelendi. Lavvuar Ahmet, Küçük Orhan, Gediz Göl ve Ata Özarslan tek tek söz alarak Karaelmas Kemal Köksal Stadı eski adıyla Şehir Stadı’nda oynanan maçlarda yaşanılan ilginç anları anekdotlar şeklinde konuklara aktardı. Söyleşiye renk katan eski futbolcuların konuşmaları sırasında zaman zaman duygusal anlar da yaşandı.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi