Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanı Av. Gökhan Yılmaz yaptığı açıklamada, “AK Parti hükümeti, yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı ekonomiyi uygulamaya koyduğunu ifade ediyor ama aynı hükümete bağlı EPDK, termik santrallerin kullanacağı ithal kömüre 2500 TL, yerli kömüre 1200 TL teşvik veriyor” dedi.

Yılmaz açıklamasında, “Yani, santrallere ithal kömür kullanın, diyor. Nerede kaldı üretim? Hükümet bocalıyor, üreticileri sahipsiz bırakıyor. Üreticilerimiz, işletmecisiyle, işçisiyle sahipsiz değildir. Üreticileri koruyan, kollayan millî hükümet, millî iktidar acil ihtiyaç olmuştur” diyerek şunları söyledi:

“AK Parti milletvekilleri ithal kömürün yerli kömürden ucuz olduğunu söyleyerek adeta EPDK kararını destekliyorlar. Hükümetin görevi, gümrük ve vergi politikalarıyla yerli üretimi ve yerli üreticileri korumak, yatırımlarla, teşviklerle üretimi artırmaktır. TTK’nın mevcut ocakları iyileştirilmiyor, işçi açıkları giderilmiyor. Yatırım yapılmadan, işçi alınmadan, kömür işletmecilerimizin sorunları giderilmeden üretim artmaz.

Vatan Partisi olarak kamu ve özel girişim el birliği ile kademeli olarak yıllık 40 milyon kömürü üretmeyi hedefliyoruz. Yapılacak 2-3 milyar dolarlık yatırımla üretimi kamu ve özel iş birliği ile 10-15 milyon tona çıkarabiliriz. Zonguldak’ın altında 1.5 milyon tonluk rezerv yatıyor, hükümet ithal kömürü teşvik ediyor. Döviz açığı yaşadığımız koşullarda kendi kömürümüzü üretmenin tam zamanıdır. AK Partili milletvekillerinin yerli kömürün payı yüzde 5 bile değil, şeklindeki ifadeleri bile yatırım ve üretim isteksizliğini yansıtıyor? Hükümetler ne iş yapar? Kendi kömürümüzü çıkarmak için yatırım yapar, üreticiyi destekler. Bugün üretimin bu denli düşmesi 24 Ocak 1980 ile başlayan, ithalatı önceleyip üretimi baltalayan politikalar nedeniyledir. Enerji krizine çare bulmak için Avrupa bile maden ocaklarını açmaya hazırlanırken hükümetin ithalatı teşvik eden, üreticileri kaderine terk eden uygulamalarını kabul etmiyoruz.

Vatan Partisi olarak TTK ’da idarî değişiklik ve teknolojik iyileştirmelerle birlikte 6 bin işçi alacak, ilk etapta işçi açığını giderecek ve kademeli olarak birkaç yıl içinde kamu ve özel girişim olarak Zonguldak’ta işçi sayısını 30 binlere çıkaracağız. Kaynaklar üretenlere akıtılacak, ithalata değil. AK Parti hükümeti EPDK’nın ithal kömürü teşvik eden kararını iptal etmeli, işletmecilerin sesine kulak vermelidir. İşçi iş bekliyor, işletmeci teşvik bekliyor, Zonguldak yatırım bekliyor” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi