İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Zonguldak Belediye Meclisinde belediyenin kiracısı pozisyonunda olan esnafların kiralarının alınmaması veya kira bedellerinin azaltılması konusundaki taleplerinin ret edilmesinin hoş olmadığını söyledi.

İçinde bulunduğumuz süreçte esnaf arkadaşlarımız için verdiğimiz önergenin ret edilmesi belediyenin Zonguldak halkına ve esnafına bakış açısını göstermektedir diyen Erkmen, “Kendi yetkisini kullanmayan bir meclisin kiraları indirmeyerek insanlara zorluk çıkarttığı ve düşünmediğini bir kez daha herkese göstermiş oldukları için onların bu tutum ve davranışlarının takdirini Zonguldak halkına bırakıyoruz” dedi.

İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, parti binasında yaptığı basın açıklamasına şöyle devam etti:

BELEDİYE MECLİSİ BELEDİYENİN KARAR ALMA ANLAMINDA EN ÜST MAKAMIDIR

“İyi Parti ailesi olarak bizler Zonguldak’ın genelindeki olayları takip ediyoruz. Her zaman vatandaşımızın yanında olup dertlerine çözüm bulma amaçlı adımlar atıyoruz. Bu ayki Zonguldak Belediye Meclis toplantısında belediye meclis üyemiz Vahdet Velioğlu’nun verdiği bir önergenin görüşmesi gerçekleşti. Haklı olarak arkadaşımızın vermiş olduğu önerge maalesef belediye meclisinde ret edildi ve biz bundan üzüntü duyduk. Çünkü özellikle pandemi süresince esnafımızın, işçi kardeşlerimizin, memurlarımızın her kesin şuanda hem sağlık sorunlarıyla ilgili mücadele ettiğini bilirken bir taraftan da pandeminin getirdiği ekonomik sorunlarla insanların boğuştuğunu hepimiz yakından biliyoruz. Bu nedenlerle esnaf arkadaşlarımızın içine düştüğü durumu tekrar söz etmeye gerek yok. Böyle bir ortamda belediyenin kiracısı pozisyonunda olan esnaf arkadaşlarımızın kiralarının alınmaması veya bunların kira bedellerinin azaltılması konusundaki bizim haklı talebimiz maalesef belediye meclisinde ret edildi. Belediye meclisi belediyenin karar alma anlamında en üst makamıdır. Belediye mülkleriyle ilgili kira alınıp alınmayacağını, alınacaksa ne kadar kira alınacağını belirlemekle yetkilidir. Dolayısıyla bu bizim yetkimiz değil, bu konu bizi ilgilendirmez deyip topun taca atılması hiçte hoş olmamaktadır. Çünkü bu yasal yetki Zonguldak Belediye Meclisinin yetkisindedir. Zonguldak Belediye Meclisi isterse belediyenin mülkü olan konularda hiç kira almamak olmaz ama kiraların indirilmesi yetkisi kendisinde olduğu halde kira konusunda insanlara, esnafa kolaylık gösterilmesi yolundaki talebimizi ret etmesi belediyenin Zonguldak halkına ve esnafına bakış açısını göstermektedir. Bu da tamamen insanları düşünen değil belediyeyi düşünen dolayısıyla da belediyenin insanlara yakın olup insanların sorunlarına çözüm getirecek odakta bir politika yapmadığının da göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendi yetkisini kullanmayan bir meclisin kiraları indirmeyerek insanlara zorluk çıkarttığı ve düşünmediğini bir kez daha herkese göstermiş oldukları içinde onların bu tutum ve davranışlarının takdirini Zonguldak halkına bırakıyoruz.

HALK OTOBÜSÜ KONUSU ACİL OLARAK ÇÖZÜLMELİDİR

“Dün akşamdan itibaren bildiğiniz üzere halk otobüsleri 24.00’den itibaren kontak kapattılar ve bugün gelirken mahalle aralarını dolaştığımızda pek çok insanımızın yürüyerek şehre inmekte olduğunu gördük. Bu konu çok acil olarak çözümlenmelidir. Bakın, 16 Nisan tarihinde bizzat resmi gazetede yayımlanan kararda; ‘Büyükşehir belediyeleri ile belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere, toplu taşıma hizmetinin kesintisiz olarak yürütülebilmesiyle sınırlı olacak şekilde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyle sınırlı olmak üzere meclis kararıyla; gelir desteği ödemesi yapabilir, belirlenen döneme tekabül eden ruhsat, izin, hat kirası borçlarını faizsiz olarak 3 ay erteleyebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanı bu süreleri, bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya yetkilidir. Ruhsat, izin, hat kirası borçları ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilir.” diye hüküm var. Şimdi bakıyorsunuz ikisi de AK Parti’li Belediye olmasına rağmen Zonguldak Belediyesi ile Kozlu Belediyesi’nin arasındaki tutum farklılığı var. Biri tarafta uygulama farklı yönde, Zonguldak merkezde farklı yönde. Bu da insanlarımız arasında sanki ayrım yapıldığı gibi bir kanıya yol açıyor. Bakın;  Belediye meclisinin almış olduğu karar, belediyeyi en üst derecede karar organı olduğu için bağlar ve burada meclise bir yetki veriyor. Bu yetkiyi veriyor ki, ‘sen toplu taşımanın aksamaması için bu Pandemi dolayısı ile destek verebilirsin’ diyor veya ‘ücret almayabilirsin’ diyor. ‘Bunları da eşit taksitler halinde alabilirsin’ diyor. Şimdi bu yetkiler kullanmadan siz ‘ben bu işte oynamıyorum, ben bu işte yokum’ demek yanlış oluyor, vatandaşın mağduriyetine yol açıyor. Bizim amacımız burada vatandaşı korumak, kollamak onların mağduriyetini önlemek. Bu bakış açısı vatandaşın mağduriyetine yol açmıştır. Ben buradan hem Belediye’ye,  hem halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarımıza, hem de sayın Valimize bu konunun çözümü anlamında bir çağrıda bulunmak istiyorum ve vatandaşımızı mağduriyete düşürmeden bu konunun bir an önce çözümlenmesi için herkesin sağduyulu davranmasını ve konunun çözümlenmesini özellikle belirtmek istiyorum. Kimse ‘ben yaptım bu iş oldu’ demekle olmuyor, vatandaş mağdur olmasın.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi