Meclis'e sunulan bir yasa teklifiyle, deprem harcamalarının finanse edilmesi amacıyla tütün ürünlerine uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarıldı. Bu değişiklikle birlikte, satış fiyatı üzerinden hesaplanan etkili KDV oranı da yüzde 15,25'ten yüzde 16,67'ye yükseldi.

Bu vergi artışıyla birlikte, 5 Temmuz'da gerçekleşen ÖTV artışıyla birlikte bir paket sigaranın üzerindeki toplam vergi yükü yaklaşık olarak yüzde 81'den yüzde 82,5'e yükselmiş oldu.

Türkiye kısır döngüde Türkiye kısır döngüde

Yapılan analizlere göre, yeni vergi oranının sigara fiyatları üzerindeki etkisi incelendi. Nispi verginin yüzde 63 oranında uygulanmasından dolayı, KDV oranının yüzde 20'ye yükseltilmesiyle birlikte sigaralar üzerindeki toplam vergi oranı daha da yükseldi. Mali çarpanın 6,8'den 7,5'e yükselmesiyle birlikte, maliyet artışlarının fiyatlara yansıması gereken katsayı 7,5 olarak hesaplandı. Örneğin, 1 TL'lik bir maliyet artışı, perakende satış fiyatında yaklaşık olarak 7,5 TL'lik bir artış gerektirecek.

Sigara sektöründe gerçekleşen ÖTV ve KDV artışlarıyla birlikte mali çarpanın yükselmesi, bir paket sigaranın perakende satış fiyatında 5 TL'nin üzerinde bir artış ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu rakamın, kur ve enflasyon kaynaklı diğer maliyet artışlarıyla birlikte daha da yükselme potansiyeli bulunuyor. Tütün mamullerinin enflasyon sepetindeki ağırlığı düşünüldüğünde, maliyetlerin fiyatlara yansıması enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratacak. /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu