“TÜİK Çocuk” hizmete girdi “TÜİK Çocuk” hizmete girdi

-1924 yılında Musul-Kerkük Sorunu Milletler Cemiyetine bırakılmıştı.

-İngilizlerin Musul’da Kürt Devletini kurmasını önlemek ve Türkiye'nin Petrol enerjisini karşılamak için  Atatürk Misakı Milli sınırları içerisine (Musul, Kerkük) almıştı.

-İngilizler Türk Ordusunun müdahale etmesini önlemek için, Kürt isyanı çıkarma kararı aldılar.

-16 Aralık 1925 yılında, İsyandan sonra Milletler Cemiyeti Musul-Kerkük bölgesini İngilizlere bıraktı.

-Kürt Bağımsızlık Komitesi üyesi milletvekili Yusuf Ziya gibi elebaşılar halkı kışkırtmaya başladılar.

-Hamidiye Alaylarının eski Subayları Erzurum’da, Kürt Azadi Cemiyeti kurup İngiliz destekli geniş bir isyan kararı aldılar.

-İstanbul’da Kürt Teali Cemiyeti Reisi Seyid Abdülkadir İngilizlerle anlaştı.

-Şeyh Said yayınladığı bildiride, Hilafeti ve Saltanatı geri getireceğini, Dinsiz Cumhuriyet yanlılarının Malı ve Canlarının Helal olduğunu açıklayarak, Yeşil Bayrak ve Kur'an ile 13 Şubat 1925 İsyanı başlattı.

-Eğil Bucağı, Genç Şehri, Darahini, Hani, Lice, Çapakçur, Palu, Elazığ, Siverek ,Varto’ya saldırdılar. Telgraf tellerini kesip, yağma yaptılar, Türk Askerlerini öldürüp, Subayları, Kaymakamları, Müdürleri esir aldılar.

-Diyarbakırı ele geçirip , Kürdistan'ı ilan etmek için Şeyh Said ve adamları saldırdılar.Ama alamadılar.

-9 Mart 1925 yılında İngiltere'den Diyarbakır'a gelen silah kataloğu ve Mektubun üzerinde "Kürdistan Kraliyeti" yazıyordu.

-Türk ordusu ve Uçaklar ile İsyan bastırıldı. İstiklal Mahkemesi kuruldu. Mahkemede hakim sordu, “Yunan Vatanı işgal ettiğinde adamlarınla niçin Savaşa Katılmadın?”

-Mehdi sandıkları Şeyh Saide adamları, hani "Bastonunla Uçakları Düşürecektin" dediler.

-Mahkeme Şeyh Sait ve 46 adamına İdam cezası verdi. Seyit Abdülkadir ve 5 arkadaşına İdam cezası verildi.

-İsyana Katılmayan, Cumhuriyetten yana olan Midyat Cima Aşireti, Celali , Zeylan , Ballı , Ömerkan , Hobike , Dersim Siirt , Bitlis  bölgesi Aşiretler Devleti desteklediler.

Not: Bugünlerde Şeyh Said’i Aklama Çabaları yoğun olarak başladı. Bu çabalar Cumhuriyete , Atatürk'e ve Türk Milletine Yapılan Bir Hakarettir. (Cengiz Kasapoğlu)

Editör: Murat Barutçu